5.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Originea COVID-19: Biden acuză China că ascunde informații importante

Joe Binde acuză China că ar ascunde informații importante despre originea COVID-19. Aceste acuzații vin la puțin timp după publicarea rezumatului unui raport al anchetei realizate pe acest subiect de către serviciile de informaţii americane.

Joe Binde acuză China că ar ascunde informații importante despre originea COVID-19. Aceste acuzații vin la puțin timp după publicarea rezumatului unui raport al anchetei realizate pe acest subiect de către serviciile de informaţii americane, conform Agerpres.

„Informaţii cruciale cu privire la originile pandemiei există în China şi, cu toate acestea, de la început, oficialii guvernamentali din China acţionează pentru a împiedica accesul anchetatorilor internaţionali şi al actorilor globali din domeniul sănătăţii publice”, a scris preşedintele SUA într-un comunicat de presă.

Acest raport secret a fost transmis săptămâna aceasta preşedintelui Joe Biden, care a acordat serviciilor de informaţii americane 90 de zile în care să îşi „dubleze eforturile” pentru a explica originea COVID-19.

Virusul care a cauzat COVID-19 nu a fost dezvoltat „ca o armă biologică” şi „probabil” nu a fost „conceput genetic” este concluzia raportului al cărui rezumat a fost dat publicităţii.

Patru agenţii de informaţii şi Consiliul Naţional de Informaţii estimează, cu „un grad scăzut de încredere”, că teza animală este cea mai „probabilă”. Aceştia se bazează pentru a-şi justifica verdictul în special pe numeroşii vectori existenţi ale unei expuneri la animale, precum şi pe faptul că autorităţile chineze nu erau la curent cu privire la existenţa virusului înainte de apariţia acestuia.

„Comunitatea de informaţii din Statele Unite consideră că oficialii chinezi nu aveau cunoştinţe anterioare despre virus înaintea declanşării epidemiei”, conform rezumatului raportului.

Cu toate acestea, o altă agenţie de informaţii apreciază, dimpotrivă, cu „un nivel moderat de încredere”, că trebuie privilegiată teza unei scurgeri dintr-un laborator. Aceasta s-ar fi produs, „probabil”, prin experimente, manipularea animalelor sau a unor probe de către „Institutul de virologie din Wuhan”.

În final,”analiştii a trei agenţii” nu s-au pronunţat pentru niciuna din ipoteze.

Serviciile de informaţii americane s-au declarat „incapabile să ofere o explicaţie mai precisă” în cazul originii COVID-19 în absenţa unor „informaţii noi” din partea Chinei.

„Până în prezent, China continuă să respingă apelurile la transparenţă şi să ascundă informaţii, în condiţiile în care bilanţul acestei pandemii continuă să crească”, se arată în comunicatul preşedintelui Joe Biden, transmite Agerpres.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Ultima oră
Pe aceeași temă