3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăCoronavirusOMS susține că toate țările trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie...

OMS susține că toate țările trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie a populației

Organizația Mondială a Sănătății recomandă țărilor lumii să ia în considerare vaccinarea obligatorie a populației. După ce Austria a anunțat deja noua măsură, Olaf Scholz, viitorul cancelar al Germaniei, a făcut aceeași propunere pentru noul guvern.

Statele lumii trebuie să se gândească serios la obligativitatea vaccinării anti-Covid-19 a populației, a transmis Robb Butler, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății Europa. Oficialul a declarat că deși este un subiect delicat, căci mulți sunt încă sceptici în privința serului, este momentul pentru această discuție.

Butler a spus că doar 54% din populația celor 53 de state membre ale regiunii OMS Europa este vaccinată, „deci mai sunt atât de multe de făcut. Nu suntem încă unde ar trebui”. Reprezentantul OMS a atras atenția asupra perioadei următoare, care se anunță a fi îngrijorătoare.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea obligatorie și respectarea măsurilor de protecție pentru a salva cel puțin 160.000 de vieți europene. Declarația vine după ce OMS a avertizat că aproximativ 700.000 de oameni vor muri din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa, dacă se menţine actuala tendinţă de răspândire a virusului.

Recomandările OMS vin după ce Austria a devenit prima țară din Europa care a impus lockdown total în această iarnă și a anunțat vaccinarea obligatorie a cetățenilor. Cancelarul Alexander Schallenberg a spus că va iniția un act legislativ prin care vaccinarea anti-Covid să devină obligatorie din februarie 2022.

De asemenea, Slovacia a urmat exemplul Austriei și a introdus de miercuri lockdown total pentru două săptămâni, în toată țara. Atât persoanele nevaccinate, cât și cele vaccinate, vor putea ieși din case doar pentru cumărături de strictă necesitate sau să meargă la serviciu, școală sau medic. Ba mai mult, autoritățile slovace iau în considerare vaccinarea obligatorie a populației pentru a încetini răspândirea în masă a coronavirusului.

Premierul Eduard Heger insistă pentru această măsură cel puțin pentru vârstnici și a declarat că: „pentru mine vaccinarea obligatorie a persoanelor cu vârsta de peste 65 sau 60 de ani ar fi ideală. Depinde de experți. Cred că ar avea sens și în cazul celor de peste 50 de ani, dar haideți să așteptăm să vedem ce spun experții”. Slovacia se confruntă în aceste momente cu cel mai grav val al pandemiei de Covid-19 și a înregistrat cea mai mare rată de infectare din lume.

După 10 zile ar putea exista o eventuală relaxare, însă doar pentru persoanele vaccinate și care s-au recuperat după boală. Slovacia a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri de COVID-19 marţi. De asemenea, țările vecine, Ungaria și Republica Cehă, au atins noi recorduri. Guvernul Slovaciei impusese deja o serie de restricții pentru a încuraja vaccinarea. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate din populația de 5,5 milioane de oameni s-au imunizat cu unul dintre serurile autorizate. Astfel, Slovacia are a treia cea mai redusă rată de vaccinare, după România și Bulgaria.

În același timp, Olaf Scholz a spus că guvernul său, care se așteaptă să depună jurământul la începutul lunii decembrie, va face totul pentru a lupta împotriva pandemiei. Oficialii iau în considerare  și vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul medical și pentru alți lucrători esențiali, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Până în prezent, aproximativ 80% din populație este vaccinată conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Totodată, ministrul Sănătății, Jens Spahn avertizează că numărul cazurilor de infectare în rândul persoanelor nevaccinate va crește semnficiativ în această iarnă dacă nu se iau măsuri urgente. „Până la sfârșitul acestei ierni, aproape toți oamenii din Germania vor fi vaccinați, vindecați sau morți”, a spus ministrul.

Uniunea Europeană susține că una dintre soluții ar fi vaccinarea cu doza booster.  Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat miercuri ca dozele booster ale vaccinurilor anti-Covid să fie administrate tuturor cetăţenilor adulţi, în special cei cu vârsta peste 40 de ani.

De asemenea, UE a făcut o propunere și în privința condițiilor de călătorie. Potrivit Bloomberg, Uniunea Europeană va recomanda un termen limită de 9 luni pentru valabilitatea vaccinurilor Covid-19 pentru călătoriile în bloc și va propune, de asemenea, acordarea de prioritate a călătorilor vaccinați.

Comisia Europeană solicită țărilor să se redeschidă începând cu 10 ianuarie pentru toți cei care au folosit vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății. Actualizările propuse introduc noua limită de timp pentru valabilitatea inoculărilor Covid, sugerând că va fi nevoie de rapeluri după perioada de 9 luni. Propunerile, care acoperă călătoriile din afara UE, urmează să fie analizate în detaliu și anunțate ulterior.

Cele mai citite

Grindeanu, termen pentru podul de la Brăila

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat după o vizită pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, că acesta trebuie să fie dat...

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...

Un bărbat a căzut de la un etaj al Spitalului Militar Cluj

Un bărbat, în vârstă de 72 de ani, s-a aruncat în noaptea de vineri spre sâmbătă de la un etaj al Spitalului Militar din...
Ultima oră
Pe aceeași temă