11.3 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Cîțu: Guvernul discută despre testarea periodică pentru COVID-19 a anumitor categorii profesionale

Premierul Florin Cîţu afirmă că la nivelul Executivului se discută despre introducerea testării periodice pentru depistarea infecţiei cu COVID-19 pentru anumite categorii profesionale, între care personal medical, din învăţământ, angajaţi din sectorul public sau din centrele pentru vârstnici.

Primul ministru susţine că „înclină” către ideea testării care să se facă „din surse proprii” pentru aceste categorii profesionale, având în vedere că vaccinul este gratuit.

„Eu nu am susţinut vaccinarea obligatorie, în continuare ne uităm la variante, eu am vorbit de testare. Sunt anumite profesii – medici, de exemplu, sau cadre medicale, care intră în contact cu pacienţi – unde trebuie să fim foarte atenţi. (…)  Pentru anumite profesii este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puţin testată, dacă nu vaccinată. Nu… este o discuţie despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal, nu e luată o decizie, înclin în acest moment să merg spre testare şi faptul că vaccinul este gratuit, testarea se va face din surse proprii, dar până la urmă trebuie să ne gândim că vorbim de sănătatea pacienţilor şi putem, prin comportamentul nostru, dacă nu suntem vaccinaţi putem să răspândim acest virus către pacienţi care vin să se trateze de altă boală. Este discuţie şi pentru cadrele didactice şi personal medical, personal din sectorul public, sunt mai mule discuţii. Aici aştept şi deciziile specialiştilor sau, de exemplu, Ministerul Muncii a venit cu propunerea pentru testarea personalului din centrele de bătrâni”, a afirmat primul ministru Florin Cîţu joi seară, la TVR.

Întrebat când anume ar putea fi reglementate legal prevederile privind testarea periodică a angajaţilor din anumite categorii profesionale care nu sunt vaccinaţi anti-COVID, premierul a răspuns: „Foarte rapid, uitaţi-vă că suntem deja în valul patru şi trebuie să înţelegem că aceste decizii sunt importante”.

Citește și: Orban: O soluție la criza politică ar fi demisia premierului

Ultima oră
Pe aceeași temă