11.1 C
București
marți, 26 octombrie 2021

CEO Moderna: Pandemia se poate sfârși într-un an de zile

Stéphane Bancel, CEO Moderna, consideră că pandemia de coronavirus s-ar putea sfârși într-un an, deoarece producția crescută de vaccin, asigură aprovizionarea la nivel mondial, a declarat el pentru ziarul elvețian Neue Zuercher Zeitung.

„Dacă vă uitați la extinderea la nivel industrial a capacităților de producție din ultimele șase luni, ar trebui să existe suficiente doze până la mijlocul anului viitor, astfel încât toți cei de pe acest pământ să poată fi vaccinați”, a spus el într-un interviu.

Vaccinurile vor fi disponibile în curând chiar și pentru sugari, a spus el.

„Cei care nu se vaccinează se vor imuniza în mod natural, deoarece varianta Delta este foarte de contagioasă. În acest fel, vom ajunge într-o situație similară cu cea a gripei. Puteți să vă vaccinați și să aveți o iarnă bună sau să nu o faci și să riscați să vă îmbolnăviți.

Întrebat dacă asta înseamnă o revenire la normal în a doua jumătate a anului viitor, el a spus: „Începând de astăzi, într-un an, presupun că se va reveni la normal”.

Compoziția rapelului rămâne aceeași cu cea originală din acest an, deoarece Moderna nu a avut suficient timp să o schimbe.

„Testăm în prezent variante optimizate pentru varianta Delta în cadrul studiilor clinice. Acestea vor sta la baza vaccinării de rapel pentru 2022. De asemenea, încercăm Delta plus Beta, următoarea mutație pe care oamenii de știință o consideră probabilă”.

Moderna poate folosi liniile de producție existente pentru noile variante ca și pentru vaccinul original COVID-19. Prețul vaccinului va rămâne același, a spus el, transmite Reuters.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Ultima oră
Pe aceeași temă