12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăCoronavirusCând morții devin simple numere. Imagini sinistre de la morga Spitalului Universitar...

Când morții devin simple numere. Imagini sinistre de la morga Spitalului Universitar București

Este greu de descris în cuvinte ce se întâmplă zilele acestea în spitalele Covid din țară. Imaginile surprinse în saloane, pe holurile unităților medicale, în secțiile de Terapie Intensivă, dar și de la morgă sunt cutremurătoare.

Spitalele Covid din țară sunt pline până la refuz cu pacienți în stare gravă. Iar peste tot în jur miroase a disperare și a moarte. E greu de crezut că așa ceva chiar se întâmplă în România. Și, probabil, nimeni nu s-a gândit vreodată că în 2021 vom trăi astfel de vremuri. Când ne mor părinții, frații, rudele, copiii. Când privim neputincioși și cu groază cum ne mor bunicii. Iar în timp ce-și dau ultima suflare, jos, în stradă, sunt oameni la fel ca ei care protestează împotriva singurului lucru ce ne mai poate salva: vaccinul.

La Spitalul Universitar de Urgență București în secția ATI nu mai sunt de multă vreme paturi. Iar când se eliberează unul, înseamnă că cineva tocmai a murit. Apoi, aproape insantaneu, locul este ocupat de un alt muribund. Alte sute stau la coadă. E cinic, însă moartea unui om din ATI ar fi putea fi salvarea altuia, care așteaptă pe holurile unității medicale.

Privim neputincioși cum se duce o întreagă generație de bunici

Stau întinși pe tărgi, conectați la butelii. Așteaptă și se roagă. Unii gem. Alții plâng. Dar cei mai mulți sunt tăcuți. Mulți pacienți cu branule la mână, perfuzii și măști de oxigen pe față stau pe scaune. Nu au prins loc nici în pat, nici pe targă, nici în saloane. Așteaptă pe holuri. Așteaptă să se facă bine. Poate se gândesc la familie, la copii, la viața de dinainte de boală. Poate regretă că nu s-au vaccinat. Oricum, indiferent la ce se gândesc acești oameni, un lucru e cert: pentru unii este prea târziu.

Nu mai există locuri nici la morgă

Iar dincolo de coridoare, în saloane, în ATI, alții la fel ca ei sunt deconectați de la aparatele care i-au ținut în viață până în ultimul moment. Sunt dezbrăcați de haine și închiși ermetic în saci negri. Cărați pe o targă, morții sunt transportați la morga spitalului și depuși în frigidere. Devin simple numere pe o listă.

Persoane decedate de Covid pentru care nu mai există loc la morgă. Morții sunt depuși pe holuri

Și, așa cum bolnavii de pe holuri așteaptă un loc liber în ATI, morții așteaptă tot pe holuri un loc liber la morgă.

E sinistru. E tragic. Și-ți vine să plângi numai gândindu-te la astfel de imagini. Dar să le mai vezi și zilnic așa cum le văd medicii. Dar să ai în familie un astfel de caz…Să te trezești într-o zi că nu o mai ai pe mama. Mama, cu care vorbeai săptămâna trecută la telefon. Sau pe tata, cu care ai jucat table astă vară, când ai fost la țară în concediu. Sau imaginează-ți pentru o secundă – mai mult nu, că te-ar durea prea tare – cum ar fi să-ți pierzi copilul. Să nu te mai strige niciodata „mami”. Să ai casa pustie. Să-i auzi vocea doar în vis.

Și acestea toate pentru ce? Pentru că nu crezi în vaccin. Sau pentru că ei nu au crezut. Iar când au făcut-o, deja nimeni nu-i mai putea ajuta.

Jos, în stradă, o femeie stă în genunchi, urla și parcă își smulge părul din cap. A venit să protesteze împotriva singurului lucru din lumea asta care ți-ar putea salva copilul, pe mama, pe tata sau pe bunica.

SURSA FOTO: INQUAM MEDIA/Octav Ganea

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

S-a întors iarna în România! Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, valabilă până mâine...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Fiul lui Piedone și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5

Vlad Popescu Piedone și-a depus, luni, la Biroul Electoral Central (BEC), candidatura pentru Primăria Sectorului 5, potrivit unui comunicat al partidului PUSL. Candidatul Partidului Umanist...
Ultima oră
Pe aceeași temă