18.8 C
Bucharest
Tuesday, 26 September 2023
HomeBookMircea Cărtărescu, laureat al premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice, vine...

Mircea Cărtărescu, laureat al premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice, vine la TVR 2

Scriitorul şi profesorul universitar Mircea Cărtărescu este invitat, luni seară, la postul TVR 2, în emisiunea realizată de Irina Păcurariu.

Mircea Cărtărescu este poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist. El se numără printre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, care au fost traduse în 23 de limbi. Numele său a fost frecvent menționat pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură, fiind propus oficial, de două ori, de către Uniunea Scriitorilor din România. Cel mai recent, în anul 2022, Cărtărescu a fost desemnat câștigătorul premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice, acordat în Mexic.

Pentru această recunoaştere, numele lui Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”, după cum explica Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara.

Cu toate acestea, publicul larg din România nu îl cunoaște foarte bine pe Cărtărescu. Scriitorul povestea, cu umor, acum câțiva ani, cum a fost confundat, de exemplu, cu Gabriel Liiceanu sau chiar cu Mircea Badea.

Emisiunea TVR în care este invitat Cărtărescu va fi difuzată luni, 10 octombrie 2022, de la ora 20.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securiștii din spatele lui Donca. Rolul milionarului în schema băieților deștepți din energie, teleghidați de servicii

Călin Donca a cunoscut succesul în afaceri cu ajutorul firmei Energia Gaz & Power SRL în care sunt coacționari Europe Energy din Italia...

Cod galben de ceață densă într-un județ al țării. Vizibilitatea, redusă masivă

Județul Botoşani: Ungureni, Hudești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Păltiniș, Vlăsinești, Mileanca, Dângeni, Unțeni, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Dobârceni,...

Sărbătoare 26 septembrie – Cruce cu negru în calendarul ortodox

Marți, 26 septembrie 2023, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe doi sfinți de mare importanță pentru istoria și spiritualitatea românească: Sfântul Neagoe Basarab, domn...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies