15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Washington Post: Coreea de Nord poate monta încărcături nucleare pe rachete...

VIDEO. Washington Post: Coreea de Nord poate monta încărcături nucleare pe rachete intercontinentale. Donald Trump amenință Phenianul, în cazul în care va lovi SUA

UPDATE 23.10: Președinte american Donald Trump a amenințat Coreea de Nord că, în cazul în care va amenința Statele Unite, îi va simți furia, informează BBC News.

Reacția vine după informațiile făcute publice de Washington Post.

„Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe Statele Unite. În caz contrar, va fi tratatp cu o furie cum lumea n-a mai văzut până acum”, a declarat Trump presei.



Coreea de Nord ar fi reușit să miniaturizeze o încărcătură nucleară care poate fi montată pe o rachetă intercontinentală, scrie marți ziarul Washington Post, care citează un raport confidențial redactat de Agenția de Informații Militare a Statelor Unite, informează Agerpres.

Evaluări anterioare ale  Defence Intelligence Agency (DIA) arătau că programul nord-coreean de înarmare nucleară și cu rachete este mai avansat decât se credea.

Potrivit ziarului citat, estimările Japoniei indică posibilitatea ca regimul de la Phenian să acționeze mai provocator, deoarece ar putea avea capacitatea de a dezvolta încărcături nucleare miniaturizate. Într-un raport al apărării nipone publicat marți se apreciază că amenințarea din partea Coreei de Nord a intrat într-o nouă fază.

„Comunitatea de informaţii din Statele Unite apreciază că regimul din Coreea de Nord a reuşit să producă arme nucleare care pot fi lansate inclusiv cu rachete balistice intercontinentale", arată raportul citat de Mediafax.

Washington Post mai citează un raport oficial american, potrivit căruia Coreea de Nord are aproximativ 60 de bombe atomice — o estimare pe care totuși mulți experți o consideră exagerată.

Coreea de Nord a testat prima rachetă intercontinentală pe 4 iulie, iar în urmă cu două săptămâni o altă rachetă nord-coreeană din aceeași categorie a ajuns până în zona economică maritimă exclusivă a Japoniei. Potrivit unor analiști, aceasta avea o rază de acțiune care i-ar fi permis să atingă orașe americane mari, cum ar fi Los Angeles sau Chicago, menționează DPA.

Primul test nuclear nord-coreean a avut loc în octombrie 20016, iar comunitatea internațională de informații era în general convinsă că Phenianul mai are nevoie de câțiva ani pentru miniaturizarea unei arme atomice.

 

Cele mai citite

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă