19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechVictor Ponta a adresat o scrisoare deschisă Comitetului Executiv, care va decide...

Victor Ponta a adresat o scrisoare deschisă Comitetului Executiv, care va decide soarta Guvernului Grindeanu: Nu îl lăsați pe Liviu Dragnea să greșească

Fostul premier al României, deputatul PSD Victor Ponta, a adresat, miercuri, o scrisoare deschisă Comitetului Executiv al partidului, în care solicită membrilor să „nu îl execute public” pe premierul Sorin Grindeanu, la mai puțin de șase luni de la alegeri.

Redăm conținutul scrisorii, postat pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta:



 

Vă rog azi să îl convingeți pe Liviu Dragnea să pună pe primul loc interesele PSD și ale României (chiar dacă asta înseamnă să renunțe la orgoliul și nemulțumirile strict personale)! Și, mai ales, vă rog să nu îl lăsați pe Liviu Dragnea să greșească din nou! 

1. Conducerea unui partid care își execută public primul ministru și Guvernul, la mai puțin de șase luni de la alegeri, fără absolut niciun motiv obiectiv care să fie explicat votanților săi și opiniei publice, este o conducere care greșește! 

 2. Conducerea unui partid care, fără niciun motiv obiectiv și nicio criză sau presiune politică, pune la dispoziția președintelui țării mandatul de prim ministru pe care îl deține este o Conducere care greșește! 

 3. Conducerea unui partid care își sancționează miniștrii (numiți cu mari laude și complimente tot de aceeași conducere, în urmă cu câteva luni), pe baza unei așa zise „analize", făcute în mod secret de persoane care în mod evident nu se pricep chiar la toate domeniile și nu își asumă public concluziile, fără a explica public care sunt greșelile și fără a da ocazia respectivilor miniștrii măcar de a fi ascultați, este o Conducere care greșește! 

Nu puteți ignora faptul că echipa guvernamentală nu a fost făcută de Sorin Grindeanu, ci de către Liviu Dragnea. Dacă sunt miniștrii slabi, e de vină cine i-a propus! Nu puteți ignora că președintele PSD, „singurul care știe Programul din scoarță în scoarță", și-a asumat monitorizarea acestuia și numirea tuturor secretarilor de stat, sefin de agenții și directori regionali! Nu puteți ignora că până acum o săptămână toate „trompetele" conducerii proclamau faptul că programul este îndeplinit „la virgulă", ca acum să aflăm de la aceleași „trompete" că totul e un dezastru!

 4. Conducerea unui partid care cere și acceptă demisii în alb de la reprezentanții săi în Guvern nu doar că încalcă legea, justifică bănuielile și acuzațiile de șantaj, dar mai ales dă un mesaj profund de neîncredere tocmai în cei pe care i-a desemnat ca cei mai competenți și eficienți reprezentanți ai săi, în cele mai importante funcții publice! Am fost ministru și nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană nu mi-au cerut mie sau altcuiva demisii în alb. Am fost președintele PSD și nu am cerut nimănui o demisie în alb! Conducerea care a procedat astfel a greșit profund. 

 5. Conducerea unui partid (la putere sau în opoziție chiar), care solicită demisia unui Guvern fără a spune public și clar cu cine dorește să înlocuiască acel Guvern, este o conducere care greșește. Cine va acredita autoritățile de management pentru fondurile europene? Cine va face rectificarea bugetară? Cine va asigura examenele școlare și începutul noului an școlar? Cine se ocupă de criza nesoluționată a medicamentelor? 

 6. Conducerea unui partid care consideră că obediența față de președintele sau este condiția necesară și suficientă pentru a fi prim-ministru sau ministru (ignorând competența, viziunea, onestitatea și caracterul) este o conducere care greșește! 

 7. Conducerea unui partid care folosește abuziv un document abstract și cu multiple imperfecțiuni, „programul de guvernare", ca pe o Biblie sau Coran pe baza căruia se stabilesc „credincioșii și ereticii" și se decid „excomunicările" este o conducere care greșește! 

Numai partidele comuniste foloseau în răfuielile interne abaterile de la „Programul Partidului" sau de la "Învățăturile lui Marx și Engels", pe care oricum nu le citise nimeni. 

Conducerea unui partid care se complace în minciuna că alegerile au fost câștigate cu „programul fabulos” de guvernare greșește (victoria în alegerile din 2016, unde PSD a luat cele trei milioane de voturi ale sale, într-o prezență catastrofală de sub 40%, s-a bazat pe realizările PSD în 2012-2015, pe dezastrul funcțional și de comunicare al Guvernului tehnocrat și, mai ales, pe greșelile uriașe făcute de PNL, Klaus Iohannis și Dacian Ciolos, care i-au„ținut acasă" pe alegătorii lor).

Atenție mare! Liviu Dragnea nu a luat PSD de la 20% și l-a dus la 40%, dar invers de la 40 la 20 sunt toate premisele să reușească! 

 8. Conducerea unui partid ai cărui membrii vorbesc în șoaptă sau pe la colțuri că „șeful chiar greșește, dar ce putem să facem" după care ridică mână și votează în unanimitate deciziile pe care și ei le consideră eronate este o conducere greșită. Partidul Democrat s-a supus orbește voinței „șefului" și a dispărut de pe scena politică. PNȚCD și-a dar jos propriul Guvern și a dispărut, chiar nu vreau că PSD să urmeze aceste exemple.

 9. Conducerea unui partid care nu studieaza prevederile Constituției, ale legilor sau chiar ale propriului statut privind încetarea mandatului de prim-ministru sau de ministru greșește! Va rog să îmi arătați articolul din Constituție, din lege sau chiar din statutul PSD care prevede că votul CEX duce la demiterea primului ministru 

10. Conducerea unui partid care încearcă să se folosească de alte partide pentru răfuieli interne greșește! Norocul nostru că nici ALDE și nici UDMR nu au căzut în această capcană și au răspuns cu inteligență și demnitate (cum este să vrei sprijinul UDMR contra propriului Premier când pregătim frumosul dar dificilul an centenar 2018?!?!).

 11. Conducerea unui partid care își dă afară un premier care are peste 40% încredere publică, la solicitarea unui lider, care are sub 20%, greșește! 

 12. Conducerea unui partid care ignoră semnificația și consecințele profunde pe termen lung pentru România ale Noului Parteneriat cu SUA ( confirmate prin vizita la Washington a președintelui Iohannis) este o conducere care greșește! 

 13. Conducerea unui partid care așteaptă de la parlamentarii săi să voteze liniștiți o moțiune de cenzură contra propriului guvern este o Conducere care greșește! Dacă se ajunge prin absurd la așa ceva (Doamne Ferește!), eu voi iniția un grup de parlamentari PSD care să se opună prin vot unei asemenea greșeli. 

14. Conducerea unui partid care își bate joc de membrii săi loiali și serioși este o conducere care greșește profund! Sorin Grindeanu a făcut politică doar în PSD. A fost alături de partid și la putere și în opoziție, a câștigat alegeri în Timiș, acolo unde știm  de greu este pentru PSD, nu  cerut  fie prim-ministru ci  acceptat funcția  o soluție la  din decembrie! O conducere care își   fără explicații  fără motive obiective asemenea oameni este o xonducere care greșește! 

 Stimați colegi, am făcut  doar PSD, începând cu anul 2001. Am fost lider TSD, vicepreședinte  președinte PSD, deputat, ministru, prim-ministru susținut de PSD, activitate îmi  dreptul  adresez solicitări oficiale, solicitare pe care nu o puteți ignora (aș fi făcut acest lucru în mod direct la ședința de azi, dacă aș fi fost măcar invitat. Statutul PSD, care prevedea că foștii președinți sunt membri ai CEX, a fost modificat în 2016 în așa fel încât Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta să nu poată fi prezenți)!

Mă adresesz dvs deoarece nu am posibilitatea unei comunicări directe cu Liviu Dragnea. Nu este un secret pentru absolut nimeni că, în CEX, se validează formal ceea ce decide în mod absolut și exclusiv Liviu Dragnea: procedurile ipocrite în care iau cuvântul „tovarășii" de la Olt sau Giurgiu, iar Liviu chiar iese din sală „să nu influențeze", nu fac decât să crească ridicolul showului și să definească o lipsă de curaj în a-și asumă deciziile care de fapt îi aparțin în totalitate! 

 Azi, însă, Liviu Dragnea va propune ceva profund greșit pentru PSD și pentru România-iar dvs aveți măcar datoria să încercați să îl răzgândiți! Trăiesc azi în PSD senzația pe care am avut-o în 14 Martie 2006, când la Hotelul „Confort" de la Otopeni tot un CEX a decis în mod greșit „execuția" lui Adrian Năstase și cedarea funcției de președinte al Camerei Deputaților (pe care reușisem să o apărăm cu succes timp de un an)! Atunci, însă, măcar votul a fost 37-14: unanimitățile de azi sunt cu atât mai condamnabile! Uitați-vă în jur și vedeți câți dintre cei 37 se mai află azi alături de dvs! Și îi puteți întreba dacă atunci au făcut bine? Până la oră 16, încă se mai poate găsi o soluție. După aceea va fi prea târziu și cei care au provocat criza vor fi responsabili! 

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă