15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechUSR, despre decizia Parchetului General de a îi trimite în judecată pe...

USR, despre decizia Parchetului General de a îi trimite în judecată pe Iliescu, Măgureanu și Roman, în dosarul Mineriada: Este un act de normalitate târzie. Justiția are datoria morală să se pronunțe în acest dosar, ce constituie o adevărată traumă în istoria României

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a salutat, marți, trimiterea în judecată a dosarului Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, după 27 de ani de la evenimentele sângeroase care au marcat istoria contemporană a României, precizând că „este un act de târzie normalitate”.

„Demersul simbolic realizat azi, 13 iunie, de Parchetul General reprezintă un act de normalitate pentru societatea românească, chiar dacă vine după lungi tergiversări. Justiția are datoria morală să se pronunțe în acest dosar ce constituie o adevărată traumă în istoria de după 1989 a României. Mineriada din 1990 este un eveniment al istoriei noastre moderne ce trebuie asumat cu toate consecințele sale juridice, întrucât nu poate fi pus pe seama grelei moșteniri comuniste, mereu invocate”, se precizează într-un comunicat de presă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al formațiunii a subliniat că „formele de atac brutal asupra instituțiilor nu au dispărut”.



 

”Am auzit cu toții despre brațul lung al legii. În acest caz, drumul spre normalitate a durat 27 de ani, dar este un demers fundamental necesar pentru România de azi în care presiunile asupra Justiției continuă cu o îngrijorătoare persistență. Formele de atac brutal asupra instituțiilor din anii ’90 nu au dispărut, ci au fost înlocuite cu instrumente și abordări mai puțin contondente, dar la fel de nocive”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Totodată, USR a mai precizat că „stabilirea unor responsabilități clare pentru deciziile luate în acea perioadă de Ion Iliescu și acoliții săi reprezintă un gest minim de dreptate și reparație morală pe care societatea noastră este datoare să o facă pentru victimele acelor evenimente tragice”.

Marți, la 27 de ani de la Mineriadă, Parchetul General urmează să anunțe trimiterea în judecată a dosarului în care  Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu sunt acuzați că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane. Parchetul General a redeschis ancheta în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 acum doi ani.



Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare din luna octombrie 2015 pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității. Tot în acest dosar sunt cercetați amiralul în rezervă Emil „Cico" Dumitrescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, fostul premier Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu. Procurorii militari îl acuză pe Ion Iliescu că, în calitate de președinte al CPUN, ar fi decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală.

Potrivit ordonanței întocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvârșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.



 

Ulterior, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării în infracțiuni contra umanității constând în aceea că „în zilele de 11 și 12.06.1990, în calitate de președinte al CPUN, împreună cu Roman Petre, Măgureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican, Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, în baza acestei hotărâri fiind declanșat, în dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin împușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

La dosarul cauzei se află un întreg volum cu devastarea și oprirea apariției ziarului „România liberă“, acțiune comisă de un grup de mineri condus de Nicolae Cămărășescu. Din declarațiile martorilor rezultă că Năpău, Ilinescu și Cămărășescu au adus din Valea Jiului mai mulți oameni de încredere, cazați la un hotel din Capitală, costurile fiind susținute integral de vicepreședintele FSN, N.S. Dumitru.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă