17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăTechUSR, despre decizia coaliției guvernamentale de a retrage sprijinul politic al premierului...

USR, despre decizia coaliției guvernamentale de a retrage sprijinul politic al premierului Grindeanu: Alegerile anticipate sunt soluția decentă

Partidul Uniunea Salvați România (USR) susține că alegerile anticipate reprezintă singura soluție „decentă” pentru a încheia criza guvernamentală declanșată de decizia coaliției PSD – ALDE de a îi retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu.

„Partidul Uniunea Salvați România constată cu îngrijorare că liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică pentru a-și satisface interesele pur personale din sfera penală. Alegerile anticipate reprezintă singura soluția decentă în această situație. Constatăm că, cel puțin aparent, nedezvoltarea suficientă a relațiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD să îi spună конец [konieț] lui Grindeanu dar acesta le-a răspuns cu нет [niet]”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

USR susține că Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu sunt „exponenți ai aceleiași clase politice iresponsabile”, capabile să ducă țara în criză politică.


Citește și:  Horațiu Pepine: Ironic, premierul #rezistă. Grindeanu a făcut cu ochiul aseară către partizanii ”ortodoxiei proocidentale” | OPINIE DW

Jurnalistul Horațiu Pepine remarcă, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, că rezistența lui Sorin Grindeanu în fruntea Guvernului îi oferă președintelui Iohannis un ascendent.


Ține de consecvența politică faptul că evaluarea activității unui Guvern care și-a atras eticheta de #noapteacahoții să fie realizată de către Darius Vâlcov, un specialist în întâlniri nocturne cu iz penal și capitonarea pereților cu tablouri de proveniență ilicită. Nu ne facem vreo iluzie cu privire la corpul comun din care provin atât domnul Dragnea, condamnat penal definitiv și cercetat penal, precum și domnul Grindeanu, semnatar al OUG 13/2017. Aceștia sunt exponenți ai aceleiași clase politice iresponsabile, capabilă după cum vedem în aceste zile, să ducă țara în criză politică la nivel guvernamental pentru interese partinice netransparente și interese pur personale din sfera penală”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Potrivit USR, mizele reale ale evenimentelor „nu sunt măsurile de creștere a nivelului de trai sau perdeaua de fum a programului de guvernare”, ci încercările nereușite „de a submina demersurile anticorupție care i-au dus la exasperare pe cei doi președinți cu probleme penale de la PSD și ALDE”.


Citește și:  Mihai Chirica, despre retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu: Este o soluţie stalinistă, care încearcă să folosească nişte metode ştiinţifice. Pe vremea lui Stalin puteai să-l împuşti pe loc

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a afirmat, joi, la RFI, că retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu „a fost o deczie care a continut de la Ordonanța 13, de a anihila orice adversar din interiorul partidului, care s-ar opune modificării legilor privind Justiția.


„Liviu Dragnea pedepsește Guvernul Grindeanu pentru eșecul planului de subminare a Justiției. USR este alături de milioanele de cetățeni onești, plătitori de taxe și impozite, care își doresc școli, spitale și autostrăzi, nu politicianism, jocuri de culise și manipulări. USR solicită o guvernare responsabilă, lipsită de populism, transparentă, predictibilă și orientată strict către valorile europene și transatlantice. În contextul actual, când cetățenilor li se cere în fapt să aleagă între oferta de incompetență și cea de hoție furnizate de o coaliție care a dovedit în doar șase luni incapacitatea explicită de a guverna, soluția decentă și necesară pentru România devine cea a alegerilor anticipate”, au mai precizat reprezentanții USR.


Citește și:  Reacția lui Dacian Cioloș, după ce premierul Grindeanu a rămas fără sprijin politic: Nu este o criză a PSD, ci una care afectează credibilitatea României

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, a afirmat, joi, după ce coaliția de guvernare PSD – ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, că „ceea ce se întâmplă acum nu este o simplă criză politică”, calificând situația drept „un spectacol iresponsabil, trist și dureros pentru România”.


 

 

Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.



Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.

„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Pe aceeași temă: 


Grindeanu sau cyborgul bănățean conspirat | OPINIE

După jumătate de an în care și-a jucat cuminte rolul de cățeluș al lui Dragnea, Grindeanu a mâncat jăratec și s-a transformat într-un cyborg ofensiv care a șters podeaua de la Palatul Victoria cu primul teleormănean al țării.


Liviu Dragnea și Reflexul Mobutu | OPINIE

Temutul dictator Mobutu Sésé Seko obișnuia să-și schimbe guvernul o dată la șase luni, fără motiv, doar pentru a demonstra că el este șeful. „În tradiția africană nu acceptăm niciodată doi șefi“, așa explica fostul lider al Zairului (Congo-Kinshasa) necesitatea dictaturii. Și tot el le dădea lecții publice norocoșilor sau ghinioniștilor din anturajul său: „Dacă vreți să furați, furați frumos, fiindcă dacă furați prea mult dintr-o dată și deveniți bogați peste noapte, veți fi prinși“.





 

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă