11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA se află sub asediul Iranului și al Coreii de Nord. Ce...

SUA se află sub asediul Iranului și al Coreii de Nord. Ce va face Administrația Trump în criza rachetelor

În 48 de ore, Coreea de Nord și Iranul au provocat cele mai mari crize ale rachetelor din Orientul Mijlociu și Orientul Îndepărtat.  

Cele șase luni ale președinției lui Donald Trump au ajuns la o cotitură. Va lua Administrația Trump decizii decisive cu privire la pericolul extern sau, sufocată de problemele interne, va amâna până la un nivel riscant punerea la punct a Coreii de Nord și a Iranului?

Distrugerea arsenalului nuclear

Deocamdată, două bombardiere strategice americane de la baza Guam, însoţite de aeronave de vânătoare japoneze şi sud-coreene, au efectuat zboruri deasupra Peninsulei Coreea, într-o demonstraţie de forţă după al doilea test reușit cu o rachetă intercontinentală, efectuat de Coreea de Nord. Iar nave de război americane s-au apropiat de nave militare iraniene aflate în Golf şi au folosit rachete de semnalizare, după cum au anunțat Gărzile Revoluţionare iraniene.

„Coreea de Nord rămâne cea mai urgentă ameninţare la adresa stabilităţii regio-nale“, a afirmat generalul Terrence J. O’Shaughnessy, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din regiunea Pacific, cu privire la zborul de avertisment al bombardierelor B-1B. „Dacă primim ordin, suntem pregătiţi să ripostăm rapid, cu o imensă forţă letală, oricând este necesar“, a subliniat O’Shaughnessy.

După al doilea test cu o rachetă intercontinentală Hwasong 14, ce a zburat 3.724 kilometri, preşedintele nord-coreean, Kim Jong-un, a afirmat că țara sa poate lansa un atac nuclear în orice zonă situată pe teritoriul american. Statele Unite şi Coreea de Sud au anunţat că analizea-ză opţiuni militare pentru contracararea ameninţării nord-coreene. Oficialii de la Pentagon au stabilit deja planurile de a distruge din temelii echipamentul militar nuclear care se află într-o zonă muntoasă a Coreii de Nord.

Racheta lansată vineri, 28 iulie, ar fi putut lovi Chicago sau Los Angeles, au avertizat experţi din armata SUA. Acesta a fost răspunsul statului comunist, susținut economic de China și Rusia, la sancțiunile impuse de SUA și de comunitatea internațională. Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a condamnat China și Rusia pentru faptul că liderul de la Phenian încalcă toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, „ce reflectă voința comunității internaționale“.

La rândul său, președintele Trump s-a arătat foarte dezamăgit de China, care a promis că va rezolva problema, însă nu a făcut nimic concret. „Liderii noștri proști din trecut au permis Chinei să câștige -miliarde de dolari pe an din comerț, fără să ne ajute cu nimic în privința Coreii de Nord, doar vorbe“, a postat Trump pe Twitter. „Nu trebuie să permitem așa ceva. China ar fi putut lesne rezolva -porblema“, a subliniat Trump.

La începutul lunii, convorbirile la nivel înalt între Washington și Beijing, în privința relansării economice, au suferit un blocaj, nefiind finalizate cu contracte, doar cu un acord bilateral că se va coopera pentru reducerea „deficitului comercial“. 

Teheranul toarnă gaz pe foc

În privința programelor balistice și nucleare, Iranul și Coreea de Nord au fost întotdeauna partenere, ajutându-se pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniu și făcând schimb de experiență cu specialiști. Faptul că Iranul și Coreea de Nord au efectuat teste interzise la doar o zi distanță nu este o întâmplare.

Pe 27 iulie, Teheranul a testat cu succes o rachetă Simorgh (Safir-3), capabilă să lanseze în spațiu un satelit de 250 kilograme. După trei ani de teste eșuate, cel din 27 iulie părea să se înscrie pe aceeași orbită a eșecului, pentru că „se știe cu certitudine că niciun satelit nu a fost plasat”, după cum au anunțat surse din Pentagon. Numai că, așa cum demonstrea-ză surse din serviciile secrete, Iranul nu a intenționat să amplaseze vreun satelit, ci doar să dezvolte un sistem de rachete capabile să poarte încărcătură nucleară.

Din cauza acordului nuclear negociat de fostul președinte american Barack Obama, programul balistic iranian a rămas în afara verificărilor organismelor internaționale. Iar Iranul se folosește de programul său balistic pentru a înarma facțiuni militare în alte țări. La 26 iulie, Arabia Saudită a declarat că a interceptat o rachetă balistică lansată din Yemen, de rebelii houthi, care țintea Mecca, acuzând Iranul că se află în spatele acestei acțiuni.

Ca răspuns la testele Iranului, portavionul american USS Nimitz şi o navă de război însoţitoare au ancorat, vineri, în apropierea unei nave iraniene, trimiţând ulterior un elicopter în apropiere de platforma petrolieră de la Resalat. Marţea trecută, o navă aparţinând marinei americane a tras focuri de avertisment atunci când un vas iranian s-a apropiat la aproximativ 130 de metri de aceasta.

Cele mai citite

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă