20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportSorin Grindeanu, atac virulent la adresa lui Liviu Dragnea: Schimbarea Guvernului trădează...

Sorin Grindeanu, atac virulent la adresa lui Liviu Dragnea: Schimbarea Guvernului trădează dorinţa unui singur om de a avea toată puterea

Premierul Sorin Grindeanu critică atitudinea nestatornică a şefului PSD, Liviu Dragnea, faţă de propriul guvernul. Şeful Executivului susţine că această decizie a şefului Camerei Deputaţilor trădează dorinţa unui singur om de a avea toată puterea.

"Înainte de şedinţă am încercat să înţeleg de ce există această furie de a schimbă propriul guvern după doar şase luni, un guvern care a performat şi are rezultate. Am vrut să înţeleg de ce timp de o lună, domnul Liviu Dragnea şi alţii au vorbit despre remanieri, analize şi demisii. Mi-e foarte greu să înţeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniştri, puşi de tine acolo? Nu am găsit un răspuns, decât unul singur, poate: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea", a declarat premierul Grindeanu.



Citeşte şi: VIDEO. LIVE TEXT. Prim-ministrul Sorin Grindeanu: NU îmi dau demisia. Voi pleca doar când Iohannis, după o consultare cu partidele, va numi un premier din PSD

Sorin Grindeanu a anunţat, miercuri seară, că nu va demisiona din funcţia de premier al României, decât dacă preşedintele Iohannis va numi, după consultarea cu partidele politice, un şef al Executivului din PSD, în semn de respect faţă de toţi românii care au acordat, în decembrie, votul de încredere social-democraţilor.

 


Liderul PSD, Liviu Dragnea,  a căutat, marți, soluții pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, după ce premierul a evitat să-și dea demisia. Premierul i-a transmis lui Dragnea decizia de a nu demisiona atât într-o întâlnire avută ieri după-amiază care a urmat unei discuții similare care a avut loc luni seară. Ieri, Grindeanu i-a transmis lui Dragnea că nu va demisiona nici în cazul în care Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru astăzi,  îi va retrage sprijinul politic.

Marți, Liviu Dragnea și-a convocat câțiva dintre fideli la cabinetul său de la Camera Deputaților printre care Lia Olguța Vasilescu, Mihai Fifor sau Niculae Bădălău. Dragnea le-a spus colegilor săi de partid că este hotărât să ceară retragerea sprijinului politic pentru premierul Grindeanu, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național de astăzi.

La reuniunea din biroul lui Dragnea s-a discutat despre scenariul în care  unii dintre miniștrii Cabinetului vor demisiona din Guvern, pentru a forța demisia lui Sorin Grindeanu din postul de premier, afirmă surse din PSD. O soluție de compromis ar fi ca PSD să găsească o altă funcție pentru Grindeanu, pentru ca premierul să demisioneze mai ușor.  Cei care îl vor sprijini pe Liviu Dragnea vor primi funcții în noul Executiv, după debarcarea premierului Grindeanu. În cazul în care Grindeanu refuză să demisioneze, PSD va fi în situația de a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

Variantele lui Dragnea

Luni seara,  Liviu Dragnea i-a cerut demisia premierului Sorin Grindeanu, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu acesta şi cu membri din Executiv. Grindeanu a refuzat,  iar  Dragnea a ameninţat că îi retrage sprijinul politic. Dragnea i-ar fi reproşat lui Sorin Grindeanu întârzierile aplicării unor măsuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

În cazul în care Grindeanu ar pierde postul de premier, prin demisie sau demitere, PSD ar urma să vină cu altă propunere. Printre numele vehiculate se numără Carmen Dan, ministrul de Interne, Viorica Dăncilă, europarlamentar, Gabriela Firea, primarul Capitalei sau Mihai Fifor, șeful senatorilor PSD. Carmen Dan, a declarat ieri că nu i s-a propus funcţia de premier, refuzând să precizeze dacă ar accepta postul. În schimb, Firea a anunțat că nu va accepta să preia postul de premier.

Dacă Grindeanu este debarcat de la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis reintră în joc, de șeful statului depinzând nominalizarea viitorul premier. Șeful statului poate refuza propunerea înaintată de Liviu Dragnea, așa cum s-a întâmplat în iarnă cu Sevil Shhaideh. În absența unui compromis cu președintele Iohannis, Dragnea nu va avea garanții că șeful statului i-ar nominaliza premierul dorit.

Doar trei miniștri premianți

De altfel, Carmen Dan, al cărei nume a fost vehiculat pentru postul de premier,  se numără printre cei trei demnitari care au trecut evaluarea, pe baza raportului întocmit de comisia condusă de Liviu Dragnea, privind îndeplinirea programului de guvernare. Ceilalți doi sunt Lia Olguța Vasilescu (Muncă) și Petre Daea (Agricultură). Restul miniștrilor PSD nu au trecut testul lui Dragnea, pe motiv că nu au îndeplinit obiectivele din programul de guvernare, într-o măsură mai mare sau mai mică. Ei sunt pasibili de revocare, la pachet cu Grindeanu, în timp ce trei „premianți” au opțiunea de a-și da singuri demisiile. Miniștrii Guvernului Grindeanu afirmă că și-au depus demisiile în alb la formarea Executivului.

Cum se numește un nou premier

*Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
*Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
*Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 
Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă