27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportȘeful PSD, Liviu Dragnea, despre Legea pensiilor militare: S-a făcut cu scop...

Șeful PSD, Liviu Dragnea, despre Legea pensiilor militare: S-a făcut cu scop electoral, cu multă neștiință. Ne costă, astăzi, șase miliarde de lei de la buget

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, duminică seara, la România TV, că Ordonanța care modifică legea pensiilor speciale urmărește să evite ca, în doi – trei ani, sistemul bugetar să ajungă în dificultatea de a susține restul pensiilor românilor.

„Suntem în situația astăzi în care ne costă de la buget șase miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an … în general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, și ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii doi – trei ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susținut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari", a spus Liviu Dragnea, la România TV.



 

 

Șeful PSD a mai precizat că pensiile militare și pensiile de serviciu beneficiază de o lege specială și că nu se calculează pe principiul contributivității.

„Pensia netă să nu fie mai mare decât salariul net pe care l-ai avut și vorbim de media unor șase salarii pe care ți le alegi, s-a păstrat baza de calcul, ea este de 85%, s-a păstrat metodologia de calcul, nu s-a umblat la vârsta de pensionare, cu toate că în Europa nu este o vârstă atât de mică. Practic marea modificare care s-a produs se referă la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează cu creșterea salariului celui care este în locul tău sau care are același post sau aceeași funcție pe care ai avut-o tu", a mai precizat el.



Întrebat cum explică existența unor pensii speciale de până la 20.000 de lei, liderul PSD a declarat că legea a fost făcută cu „neștiință" sau pe motive electorale.

„S-a greșit când s-a făcut legea, după părerea mea. Nu îmi dau seama, s-a făcut electoral, poate cu bună credință, dar cu multă neștiință, dar aplicarea ei an de an fără să fie schimbată aducea în 2-3 ani de zile la un blocaj, pentru că în fiecare an cresc salariile, în fiecare an impactul bugetar era foarte mare. E bine să înțelegem, aceste pensii de serviciu nu sunt alimentate din contribuția celor care beneficiază, sunt alimentate din bugetul de stat", a mai spus liderul social-democrat.

Potrivit șefului PSD, Legea pensiilor speciale a determinat, înainte de apariția ordonanței care o modifică, ieșirea la pensie a peste 12.000 de persoane în anul 2016 și a peste 7.000 de la începutul acestui an.



 

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...
Ultima oră
Pe aceeași temă