13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportRodica Stănoiu, fost ministru al Justiției: SIPA nu s-a desființat niciodată, a...

Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției: SIPA nu s-a desființat niciodată, a fost înlocuită de SRI. Informațiile de la SIPA au ajuns la SRI

Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției, a declarat marți seară, la Antena 3, că serviciul secret al Ministerului Justiției, SIPA, "nu s-a desființat niciodată".

Oficial, SIPA este desființat de azi de zile. Rodica Stănoiu susține însă că acest serviciu doar "s-a transformat, și-a schimbat numele, s-au schimbat oamenii, au venit cei de la SRI".

Întrebată dacă informațiile din arhiva SIPA au ajuns, în acest context, și la SRI, Rodica Stănoiu a răspuns: "Nu aveau cum să nu ajungă, din moment ce la SIPA au venit cei de la SRI. Au rămas și niște oameni din SIPA, dar nesemnificativi".

Rodica Stănoiu a lăsat să se înțeleagă că activitatea fostului SIPA este, în prezent, continuată de SRI.

Despre numirea lui Ureche, fost ofițer de Securitate, la conducerea SIPA, Rodica Stănoiu susține că numirea acestuia a venit pe linie de servicii. „Credeți că un șef de serviciu secret îl pune un ministru? Nu știu ce s-a întâmplat în CSAT anterior pentru ca nu eram membră. Am devenit membră foarte greu. A fost o propunere care a venit pe liniile pe care vin aceste propuneri, și eu am acceptat recomandarea”.

„SIPA a fost înfințat pentru penitenciare, situația de acolo e deosebită, a trecut-o sub ordinea Ministerului Justiției, penitenciarul este o lume deosebită. Dosarele conțineau informații. Eu nu am citit niciodată note personale. Mie nu mi-au parvenit. Mi-au ajuns o singură dată. Am întâlnit la o Curte de Apel o judecătoare pe care o știam foarte bună, am întrebat-o de când e acolo ce vechime are, că poate o propun pentru ICCJ. La foarte puțină vreme, singura dată, singura informație în care primeam de la SIPA că cineva din anturajul său va veni și mi-o va propune pentru Curtea Supremă. Am fost la SIPA și am spus că dacă mai primesc asemenea note, dau afară pe toți”, a mai povestit Stănoiu.

Rodica Stănoiu susține că o altă fostă ministră a Justiției, Monica Macovei, ar fi intrat în arhiva SIPA.

„Vizita de la SIPA a fost urmată de o vizită la Ministerul de Justiție, noaptea, acolo a desigilat documente. Eu prima dată am auzit de vizita de la minister din presă și apoi de la oamenii care au fost chemați să-i deschidă ministerul”, a susținut, marți seară, Rodica Stănoiu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim din 31 martie. Precizările chestorului Bogdan Despescu

Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă