5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Președintele Trump i-ar fi dezvăluit informații secrete ministrului rus de Externe,...

UPDATE. Președintele Trump i-ar fi dezvăluit informații secrete ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Tump se apără: E dreptul meu ”absolut”

UPDATE 14.30: Președintele Donald Trump a reacționat, pe contul său de Twitter, spunând că în calitate de președinte, avea ”dreptul absolut” de a împărtăși cu oficialii ruși informații despre amenințările Statului Islamic. Reacția sa vine după publicarea mai multor știri care au arătat că Trump a dezvăluit informații confidențiale, punând în pericol relația cu aliați în domeniul securității, scrie New York Times. 


09,15: Șeful Consiliului pentru Securitate Națională al SUA, generalul Herbert R. McMaster, a respins informațiile conform cărora președintele Trump ar fi divulgat Rusiei informații secrete.

Generalul McMaster, care a asistat personal la întâlnirea de la Casa Albă a președintelui Trump cu Serghei Lavrov și cu Serghei Kisliak, a declarat că "în niciun moment, metode de informații sau surse nu au fost evocate".

Totuși, generalul american nu a negat, în mod explicit, că anumite informații clasificate au putut fi divulgate de președintele Trump.


Președintele SUA, Donald Trump, le-ar fi dezvăluit informații cu grad înalt de clasificare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,  și ambasadorului Rusiei în Statele Unite, susține un articol din ziarul Washington Post, preluat de AFP, informează Agerpres.

Incidentul s-ar fi produs în cadrul recentei întâlniri de la Casa Albă, unde Trump i-a primit pe ministrul Lavrov și pe ambasadorul Serghei Kisliak.

Informațiile oferite de președintele SUA s-ar fi referit la gruparea Stat Islamic și fuseseră comunicate de către un partener al Statelor Unite care nu a autorizat Washingtonul să le comunice Moscovei, precizează cotidianul menționat.

Președintele american "a dezvăluit mai multe informații ambasadorului rus decât am împărtășit cu proprii noștri aliați", a indicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil american citat de Washington Post.

Conform aceleiași surse, este vorba de informații având unul din gradele de clasificare cele mai ridicate din cele utilizate de agențiile de informații americane.

Potrivit Washington Post, Donald Trump "a început să descrie detaliile unei amenințări teroriste a SI legată de utilizarea laptopurilor în avioane".

Cotidianul precizează că a decis să nu publice mai multe detalii despre acest proiect terorist la cererea expresă a responsabililor americani.

Donald Trump i-a primit miercuri în Biroul Oval pe șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și pe ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. Moscova a difuzat rapid fotografii de la această întâlnire închisă presei.

Întrevederea a avut loc a doua zi după demiterea surpriză de către președintele american a lui James Comey, șeful FBI, instituție însărcinată cu anchetarea unei eventuale înțelegeri secrete între campania Trump și Rusia.

Întrebat despre dezvăluiri, consilierul pentru securitate națională, H.R.McMaster, care a participat la întâlnirea din Biroul Oval, a spus pentru Washington Post că nu au fost discutate surse de informații sau metode care să nu fie cunoscute deja public.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă