15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPreședintele Dodon consideră că declararea lui Rogozin ca persona non grata în...

Președintele Dodon consideră că declararea lui Rogozin ca persona non grata în Republica Moldova reprezintă o stupiditate politică

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la decizia guvernului de la Chișinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, calificând-o drept un 'act de mare stupiditate politică', informează miercuri site-ul Unimedia.

Pe de altă parte, autoritățile de la Moscova susțin că această decizie a guvernului Republicii Moldova ar "putea destabiliza situația în regiune, în particular, și în Europa, în general".

"A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni. Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean", a spus președintele Dodon.

Decizia de a-l declara pe vicepremierul Rusiei persona non grata a fost luată de guvernul Republicii Moldova, în urma unei solicitări din partea ministrului de externe Andrei Galbur, după ce Rogozin și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit.

Această cerere a venit după ce România a refuzat survolul avionului în care se afla Rogozin.

"Vicepremierul Rogozin a făcut declarații la adresa autorităților Moldovei care poartă un caracter ofensator și denigrator", a explicat ministrul Galbur, citat de Publika.md. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE de la Chișinău pentru a i se comunica decizia referitoare la Rogozin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă