8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPetre Daea e singurul ministru care nu trebuie schimbat! | OPINIE

Petre Daea e singurul ministru care nu trebuie schimbat! | OPINIE

Sunt cât se poate de serios! Între atâtea catastrofe gri care șobolănesc prin Guvernul Grindeanu, între nulități agresive precum doamna Olguța sau secretara Carmen Dan, cel puțin Daea ne distrează. Involuntar, dar ce mai contează? Știți cine e Viorel Ilie? Nici eu nu știam până ieri, când am consultat lista membrilor Guvernului. Omul e ministru pentru Relația cu Parlamentul. E plin Executivul de astfel de personaje, fără chip. 

Sigur că ar putea exista și optimiști care vor spera că, după remaniere, Agricultura – cu un buget de 27 miliarde lei – va ajunge pe mâna unui personaj cu un IQ ceva mai ridicat. Statistic, nu e greu. Dar, având în vedere că tot PSD va face Guvernul, mă îndoiesc. 

Desigur, nu Daea este problema acestui Executiv. Nici pe vremea țărăniștilor, între 1997 și 1999, nu am văzut un haos de asemenea proporții. Liderul partidului, Liviu Dragnea, nu dispune nici de instrumente punitive, nici de metode de recompensare. Ca să dea oameni afară din Guvern, trebuie să se roage de premierul Grindeanu. Ca să ofere bani, trebuie să transmită cererea către Sevil Shhaideh. În partid, baronii își fac de cap ca pe vremea lui Geoană, însă PSD era pe atunci în opoziție. 

În consecință, remanierea Guvernului Grindeanu, la cinci luni de la instalare, va fi probabil la fel de ridicolă ca schimbarea premierului Radu Vasile în 1999. Emil Constantinescu dorea să scape de premier, dar Radu Vasile nu dorea să plece și s-a baricadat în Palatul Victoria. Momentul în care Radu Vasile a acceptat faptul că a fost dat afară și a părăsit clădirea împreună cu ficusul său favorit a rămas în istorie. Fie că Grindeanu pleacă de bunăvoie, fie că este demis prin moțiune de cenzură, PSD-ul se face de râs.

Însă Dragnea crede că își poate permite această mișcare penibilă pentru că are o majoritate zdrobitoare în Parlament – PSD, ALDE, UDMR și o bună parte din PMP –, iar cei din PNL și USR nu reprezintă un pericol, pentru că se bat între ei. Dacă Grindeanu pleacă, probabil că Iohannis va accepta orice propunere va veni dinspre PSD, întrucât nu va risca să ducă PNL în alegeri anticipate.

În consecință, în locul lui Grindeanu ar putea fi adus un personaj și mai obedient, și mai plafonat din punct de vedere intelectual – eufemistic vorbind. Carmen Dan ar fi perfectă pentru această slujbă. 

Nu e nimic de făcut cu acest PSD. Va trebui să ne obișnuim, cam până prin 2020. Nu putem scăpa de ei decât dacă partidul face implozie. O lungă vreme de-acum înainte tot ce ne rămâne este să râdem de Petre Daea.   
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă