13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialNu doar DGIPI îl protejează pe Dragnea, ci și alte servicii secrete...

Nu doar DGIPI îl protejează pe Dragnea, ci și alte servicii secrete | OPINIE

„Rise Project“ a dezvăluit că, în 2011, fosta Direcţie Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) – ex-DIPI, actuală DGPI – a întocmit un raport secret despre activitatea infracțională din județul Teleorman a grupării conduse de Liviu Dragnea prin intermediul firmei TelDrum: afaceri cu bani publici, licitații trucate, lucrări fictive de infrastructură, persoane care controlează în realitate TelDrum, finanțări ilegale ale campaniilor PSD, harta relațională și de influență a grupării etc.

Ani întregi, acest raport a fost dosit de ochii procurorilor. Astăzi, serviciul secret neagă că ar deţine în arhivă un astfel de document, deşi existența sa a fost recunoscută de chestorul Liviu Popa, fost șef al Poliției Române în perioada 2010-2012, și de comisarul Iulian Ciorobescu, comandantul din 2011 al Poliției din Teleorman.

Nu este nicio surpriză că DGIPI l-a protejat atâta amar de vreme pe Liviu Dragnea. DGIPI a fost întotdeauna serviciul secret de casă al PSD. De multe ori, taberele din partid s-au războit crunt pentru a deţine controlul asupra sa, pentru a avea acces la generoasa sa arhivă. Practic, DGIPI a fost una dintre sursele puterii liderilor social-democraţi. Poate cea mai importantă. Marian Vanghelie povestea la un moment dat, în stilu-i caracteristic, că se aşeza pe bancă în Cişmigiu, iar Moş Crăciun obişnuia să-i lase câte un dosar? Moşul era de la DGIPI. Pe atunci, serviciul secret al MAI era controlat de temutul general de Securitate Mitică Iliescu şi de scutierul lui fidel, Cătălin Voicu. Cel care ţesea reţele corupte în Justiţie, prinzând în plasa sa judecători pe care-i şantaja? 

Vă amintiţi cum se fălea prin stenograme Cătălin Voicu că are câte un bileţel despre fiecare? „Bileţelele“ erau, de fapt, note informative ale DGIPI. Pe care le folosea în lupta cu gruparea din PSD condusă de Gabriel Oprea. Acesta din urmă se baza pe serviciul secret al Armatei, DGIA. Şi se mai bazează şi în prezent. 

Fervoarea lui Liviu Dragnea de a readuce DGIPI sub comanda ministrului de Interne este de înţeles. Guvernul Dacian Cioloş a încercat să-l smulgă  din zona gri a serviciilor secrete. A vrut să-l militarizeze, adică să-l pună sub controlul CSAT, iar şeful său să fie numit cu avizul Consiliului. Ar fi fost salutar. În momentul de faţă, DGPI este servicul secret asupra căruia nu se exercită niciun control. Doar ministrul de Interne îl poate struni, dar, atât timp cât serveşte intereselor sale politice, nu-l deranjează nimeni.  

Problema principală nu este că DGPI îl protejează pe Liviu Dragnea. Problema este că SRI nu a făcut mai nimic pentru a-l trage la răspundere penală pe acest politician deosebit de toxic pentru democraţia românească. În 2013, o notă emisă de la biroul lui Florian Coldea vorbea despre afacerile TelDrum din judeţul Neamț. Nota a fost trimisă la DNA. Ce s-a întâmplat mai departe? A mers SRI mai departe pe fir? Dar procurorii DNA? Nicidecum. A fost doar arestat un ofiţer de Poliţie Judiciară al DNA, Dan Emil Manolachi, care a copiat acea notă şi i-a dat-o unui apropiat al lui Liviu Dragnea, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda. Procurorii DNA nu au mai aşteptat ca Preda să-i predea informaţiile lui Dragnea, iar acesta să fie prins în flagrant cu informaţii secrete asupra lui. De ce? Probabil pentru că scopul era să fie anihilat, „spart“, cum zic ofiţerii de informaţii, un document ce putea deveni periculos pentru Liviu Dragnea. Lucru care s-a şi întâmplat, iar Liviu Dragnea conduce astăzi România către dezastru.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă