15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialO nouă lovitură pentru Guvernul Tudose: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, în...

O nouă lovitură pentru Guvernul Tudose: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, în vizorul DNA, după ministrul Viorel Ilie. Cum le apără pesediștii

Vicepremierul României, Sevil Shhaideh, este acuzată de abuz în serviciu, în dosarul Belina, a anunțat DNA. De asemenea, procurorii anticorupție cer aviz pentru urmărirea penală a deputatei Rovanei Plumb, ministrul al Fondurilor Europene, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt alți doi demnitari din Guvernul Tudose aflați în vizorul DNA, după Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.  


UPDATE 21.45: Partidul Mişcarea Populară cere demisia ministrului Sevil Shhaideh, necesară pentru a preveni situaţia în care un ministru în funcţie intră directă la închisoare, cum a fost cazul fostului ministru Relu Fenechiu. De asemenea, în același comunicat se mai precizează că toţi oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea ajung finalmente la DNA, motiv pentru care liderul PSD ar trebui să dispară din peisajul politic românesc. Citește mai multe aici.

UPDATE 21.30: Călin Popescu-Tăriceanu a amintit că începerea urmării penale împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh survine în plin scandal legat de activitatea procurorului Negulescu şi de controlul Inspecţiei Judiciare la CSM. Citește continuarea aici.

UPDATE 21.15: Deputatul Victor Ponta, fost premier al României, a scris, pe Facebook, că PSD se află într-un moment în care "ar trebui gândită o reacție" care să salveze partidul "chiar cu sacrificarea unora dintre liderii săi" și îl califică pe Codrin Ștefănescu drept "bufon". Citește mai multe aici.

UPDATE 20.30: Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, la postul de televiziune România TV, referitor la începerea urmăririi penale pe numele lui Sevil Shhaideh şi al Rovanei Plumb că acestea nu ar trebui să demisioneze, precizând că "ţinta este Liviu Dragnea".

UPDATE 18.15: Petre Daea, despre Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, aflate în vizorul DNA: Sunt două colege prețioase pe care le respect

UPDATE 18.00: USR cere demisia vicepremierului Sevil Shhaideh, urmărită penal în dosarul Belina

UPDATE 17.05: Senatorul PSD Paul Stănescu, liderul organizaţiei judeţene Olt, a declarat, vineri, că situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh, pusă sub acuzare de DNA, va fi analizată luni în partid, el menţionând că va susţine ca aceasta să nu demisioneze, întrucât beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, potrivit Mediafax.

„Orice cetăţean din această ţară, indiferent că are funcţie de ministru, premier, parlamentar, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, e dreptul unui om. Această situaţie probabil că o vom analiza în partid luni, ne vom întâlni cu toţii”, a spus Stănescu într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

UPDATE 16.20:  Prima reacție a PSD privind acțiunea DNA împotriva miniștrilor Plumb și Shhaideh. Codrin Ștefănescu acuză DNA că urmărește eliminarea lui Liviu Dragnea și că fostul director al SRI, George Maior, "coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai are în sistem".


15.00  Sevil Shhaideh este cercetată pentru fapte petrecute în perioada în care era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Astfel, Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.  

Direcția Națională Anticorupție apreciază că statul român a fost prejudiciat, prin lipsirea de dreptul de administrare asupra insulei Belina și brațului Pavel. 



Cum a trecut insula Belina de la stat în administrarea CJ Teleorman 

Insula Belina și brațul Pavel fac parte din  domeniul public al statului și nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliul județean decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Prin urmare, în 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „Apele Române”, în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, motivând demersul prin construirea unui complex turistic și de agrement  „Dunăre-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotărâre de guvern, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern. Atunci, în luna noiembrie a anului 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern, mai explică procurorii. 

”Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, susține Direcția Națională Anticorupție (DNA).  Astfel, mai arată procurorii, Rovana Plumb, în calitate de ministru al Mediului, a inițiat și promovat hotărârea de guvern ”cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

În 27 noiembrie 2013, Guvernul adoptă hotărârea 943/2013, prin care insula Belina și brațul Pavel au trecut din domeniul public și din administrarea Apelor Române în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care Sevil Shhaideh, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, a semnat nota de fundamentare și proiectul de hotărâre de guvern. În mod similar,  Ionela Vasile Stoian, șefa Direcției Juridice, din cadrul MDRAP, este acuzată că a sprijinit demersurile prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false MFP și MJ referitor la contactele de închiriere deja existente. Anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private, mai susține DNA. 

Mariana Sanda Gheorghiu,  Rodica Gușă și Alexandrina Anduța Diaconu, de la Biroul de Cadastru Teleorman, ar fi radiat contractele de închiriere către firme private ale unor părți din insulă și brațul Pavel, de către Apele Române, mai susțin procurorii anticorupție. 

De asemenea, DNA mai spune că, în forma finală a hotărârii de guverm adoptate, motivul trecererii celor două obiective în administrarea CJ Teleorman nu mai este realizarea unui complex turistic, ci reabilitarea și valorificarea cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel. 

În acest context, Rovana Plumb este acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Mediului, a ajutat la ”săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh,  cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, spun procurorii. 

Amintim că și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, este cercetat de DNA, care așteaptă încuviințarea urmăririi penale de la aleși. Procurorii îl acuză pe Ilie că a măsluit un concurs de angajare la minister. ”Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant”, arăta DNA, în luna august a acestui an.  



11.25: Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la ieșirea de la DNA, că procurorii DNA i-au comunicat că are calitate de suspect, într-un dosar de corupție.

"Am fost chemată, solicitată. Am fost informată asupra calităţii procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitate de suspect şi mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs. În acest moment,mi s-a adus la cunoştinţă această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am. O să analizez împreună cu avocatul documentele şi pentru ce sunt acuzată", a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, la ieşirea de la sediul DNA.

Potrivit Revista 22, procurorii de la DNA au făcut extinderea cercetărilor într-un dosar aflat de mai multe luni în atenția procurorilor anticorupție. Ar fi vorba despre un dosar în care se fac verificări cu privire la trecerea, în 2013, a unei suprafețe de teren din județul Teleorman din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Această trecere s-ar fi făcut, la momentul respectiv, prin adoptarea unei hotărâri de guvern în legătură cu care premierul de atunci, Victor Ponta, a fost audiat, la rândul lui, la DNA, zilele trecute, în calitate de martor.



Ministrul Dezvoltării Regionale și vicepremierul Sevil Shhaideh este audiată, vineri dimineața, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), relatează Mediafax.

Întrebată în ce calitate a fost chemată, aceasta a refuzat să dea un răspuns, susţinînd că va vedea în momentul în care va ajunge în faţa procurorilor. La intrarea la audieri, Shhaideh a fost nevoită să aştepte la coadă pentru a putea ajunge la filtrul din sediul central DNA.

În ultima săptămână, au fost audiaţi la DNA foştii premieri Victor Ponta şi Sorin Grindeanu, însă aceştia nu au precizat dosarul în care au fost chemaţi să dea explicaţii.

 

Pe aceeași temă:

 

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă