11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMarea Șobolaniadă | OPINIE

Marea Șobolaniadă | OPINIE

PSD traversează o criză de natură psihiatrică. Deciziile tembele se succed halucinant, absurdul e total. De câteva zile, Dragnea și ai lui par să-și fi pierdut mințile. Locuitori bezmetici ai unei case de nebuni.

Cum o fi să câștigi alege­rile cu 46%, să guvernezi pe creștere economică de 5% și să bagi țara în criză? Cât de iresponsabil poți fi? Cât de mult urăști poporul pe care-l reprezinți?

Luna trecută, Guvernul Grindeanu era giugiuc, acum e catastrofal. Dar vinovatul e unul singur: premierul rebel. Dragnea e Albă-ca-Zăpada de Cumbuco, iar ceilalți miniștri sunt numai buni de reșapat într-un nou guvern. Ce mai contează că unii au pierdut evaluarea cu 20-0 sau cu 38-1? În fond, evaluarea a fost făcută de doi oameni ai cimitirelor: Darius Vâlcov, cel care ascundea șpaga prin cavouri, și Liviu Dragnea, cel care scoate morții din criptă și îi duce la secția de votare.

Apropo de evaluare, memo­rabilă a fost o remarcă a lui Vâlcov: „La Ministerul de Interne sunt multe măsuri neîndeplinite, dar să trecem mai departe“. Să trecem, că se supără doamna Carmen de la Teleorman și e de rău.

Și pentru ca balamucul să fie total, iată-l pe Ponta în tandem cu Grindeanu în guvernul-cucilor-și-al-fantomelor! În plină criză, mitomanului i-a fost oferită funcția de secretar general în Palatul Victoria, iar guguștiucul a mușcat momeala.

Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Scurt, fără apărare, fără comentarii. Cam așa proceda un alt mustăcios al veacului trecut: Iosif Visarionovici Stalin. Atunci, excluderea venea la pachet cu glonțul. Acum e mai greu, dar nu se știe ce vremuri vor mai veni…

PSD e partidul execuțiilor sumare la nivel înalt: Geoa­nă a fost exclus, Zgonea exclus, Grindeanu exclus, Vanghelie „ejaculat“. De fapt, senzația e că toți au fost „ejaculați“. La fel procedau și strămoșii genetici ai PSD: Foriș luat la rangă, Pătrășcanu executat, Ceaușescu împușcat, Ana Pauker „eja­culată“, Drăghici „ejaculat“…

Avantajul e că, într-o asemenea bulă nebunească, publicul află adevăruri revoltătoare despre ambele tabere. Inclusiv electoratul PSD, neobișnuit să i se spună, de către televiziunile favorite, că Grindeanu e rău, Dragnea e ticălos și Ponta e mincinos. Și toate viceversele posibile.

Miercuri noaptea, Grindeanu a ieșit la rampă cu câteva afirmații șocante pentru alegătorii PSD:

• Guvernul a fost condus de un premier-marionetă („Toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de domnul Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva“).

• Dragnea e un dictator („De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri, puși de tine acolo? Nu am găsit un răspuns, decât unul singur, poate: dorința unui singur om de a avea toată puterea“).

• Talciocul funcțiilor în stat („În toată această perioadă, inclusiv în această seară în câteva rânduri, mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să-mi dau demisia… sau chiar să fac parte din viitorul guvern ca vicepremier sau ministru“).

Deci omul e catastrofă ca prim-mi­nistru, dar îl punem să conducă alte instituții-cheie, gen șefia SIE, a Curții de Conturi, a ASF. Așa împarte PSD funcțiile de demnitate publică!

Și mai ascuțită a fost o altă săgeată trimisă de Grin­deanu: relațiile suspecte ale grupului Dragnea-Vâlcov cu rușii. „La politică externă, printre nerealizări e trecută dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Îmi asum. Știam că România e în UE, iar UE a impus sancțiuni economice Rusiei. Poate că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, pro­babil“.

Manifestanții #Rezist au obținut și ei, cu întârziere, o oarece satisfacție, într-un dialog al lui Grindeanu cu ziariștii.

Reporter: Ați mai aproba acum Ordonanța 13?

Grindeanu: Ordonanța 14, sigur!

Reporter: Vă e rușine de momentul cu știuca sau cu prima ședință de guvern?

Grindeanu: Sunt anumite lucruri pe care nu le-aș mai face.

Românii au învățat, de-a lungul timpului, că partidul-stat oferă stabilitate chiar și când traversează crize. Mai cad capete de activiști, dar partidul merge înainte. Acum, însă, trăiesc șoc după șoc. După numai cinci luni de la preluarea puterii, PSD lasă țara fără guvern.

Dar nici să-l schimbe nu prea e în stare. Se adună aici două neputințe: PSD nu e capabil nici să guverneze, nici să-și dea jos guvernul. PSD e partidul care în aceste zile defilează în fundul gol pe stradă. E prima oară când un partid ne-o spune pe șleau: ha, ha, ha, ce guvern de rahat v-am dat!

Dar de unde a plecat acest iureș năucitor? Criza din PSD nu are legătură cu programul de guvernare, ci cu frica de pușcărie. Dragnea a pus gând rău Guvernului Grindeanu dintr-un singur motiv: lui Daddy i se apropie condamnarea, iar Grin­deanu și Tudorel Toader nu se grăbeau cu maltratarea Codului Penal. Vine vacanța parlamentară, iar Dragnea vrea, probabil, ca problema pragului la abuzul în serviciu (neapărat mai mare de 108.000 de lei!) să fie rezolvată prin ordonanță de urgență.

Or, Grindeanu s-a lecuit în iarnă, cu Ordonanța 13, și nu vrea să repete „isprava“. Nici Tudorel Toader n-a vrut să‑și bage gâtul în laț pentru salvarea șefului PSD. Dragnea se teme că procedura parlamentară durează prea mult, iar el riscă să ajungă în pușcărie. De aceea forțează ordonanța de urgență. De aceea își sacrifică și propriul guvern. De aceea e în stare să dea foc României, chiar dacă vâlvătaia asta îl va pârli rău pe Daddy.

Grindeanu nu e un sfânt. A făcut multe porcării: ordonanțe nenorocite, numiri nerușinate, minciuni ordinare. Dar Dragnea vrea ca Grindeanu să facă și mai multe porcării. Mai multe chiar decât e în stare Grin­deanu să facă. De aici tot conflictul.

Program de guvernare? Vax! Trei vorbe goale, pentru proști. Pe PSD-iști îi doare-n cot de cei pe care-i guvernează. Iată, tocmai au aruncat în aer stabilitatea monedei naționale. Ieri,
cursul oficial a stabilit recordul negativ al ultimilor cinci ani: 4,5872 lei pentru un euro. O nenorocire tăcută pentru milioane de români. Iar asta nu scria în programul de guvernare!

Destinul a făcut ca marea criză din PSD, care ar putea pulveriza partidul pentru totdeauna, să explodeze în 13-15 iunie. Vă sună cumva zilele astea? 13-15 iunie 1990, 13-15 iunie 2017… Marea Mineriadă și Marea Șobolaniadă…

În acest an, planeta comemorează 100 de ani de la victoria bolșevismului în Rusia țaristă. Virusul răspândit atunci face ravagii și azi, chiar dacă bine deghizat. Dragnea, Grindeanu, Ponta, Vâlcov, Firea, Olguța și tovarășii lor sunt agenții nocivi ai acestui virus împotriva căruia n-am fost niciodată imunizați. Dacă nici acum nu ne vaccinăm, va fi vai și-amar de noi! 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă