20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportFOTO + VIDEO. Klaus Iohannis, la comemorarea a 100 de ani de...

FOTO + VIDEO. Klaus Iohannis, la comemorarea a 100 de ani de la bătălia de la Mărășești: Secolul XX ne arată că libertatea, democrația și pacea nu se păstrează fără un angajament constant și continuu al fiecărei generații

UPDATE 23.00: Premierul Mihai Tudose a afirmat, duminică seara, că Mărășești este locul unde românii au scris istorie prin jertfă.

„Mărășești este locul unde românii au scris istorie prin jertfă. Aici, trecând prin moarte, ostașii români au înviat idealuri și au redat speranță patriei noastre aflată în cea mai mare parte ocupată. Eroii de la Mărășești trăiesc prin noi și prin elogiul pe care îl aducem jertfei lor la acest moment omagial. Să cinstim memoria celor care ne-au făcut mândri să spunem și noi astăzi 'Pe aici nu se trece!'", a scris el, pe Facebook.

21.10: Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că Mărășești reprezintă „un simbol al determinării poporului român”.

„Armata Română a fost insuficient susținută de puterile Antantei, în fața unui inamic superior numeric, cu mijloace de război evoluate”, a spus șeful Senatului.

„Aproape pe întreg teritoriul României sunt locuri care ne reamintesc de faptele de eroism, de dârzenie, de tenacitatea și hotărârea ostașilor noștri care au luptat în Primul Război Mondial. Dintre toate acestea, Mărășești rămâne veșnic în conștiința națională ca simbol al determinării poporului român și în patrimoniul gloriei noastre militare. Împlinirea a 100 de ani de la faptele de eroism ale ostașilor noștri în campania din 1917 constituie un prilej de reafirmare a întregii considerații pe care toți o avem față de bravii noștri soldați care au purtat pe umerii lor destinul și independența patriei noastre. Un secol de când privirile întregii țări au fost ațintite asupra bătăliei de la Mărășești care va rămâne în istoria patriei noastre ca un exemplu înălțător", a afirmat președintele Senatului.

 

21.07: Președintele a făcut apel la implicarea României la menținerea stabilității Uniunii Europene.

„Cea mai de preț recunoștință este de a ne asuma, la rândul nostru, construirea unei Românii puternice, educate și competitive, care protejează drepturile cetățenilor, oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorități sau minorități, o națiune care să își atingă adevăratul potențial”.

21.00: Președintele Klaus Iohannis susține o alocuțiune.

„România a devenit un pilon de stabilitate, iar acest lucru se datorează și eforturile Armatei. Sunteți continuatorii tradiției de glorie din Marele Război. Nu este onoare mai mare decât de a păstra memoria eroilor și privilegiul de a le păstra, mai departe, crezul. Vă îndem ca acolo unde vă trimite datoria să fiți demni ca înaintași. Anul 1917 a fost, pentru România, cea mai grea perioadă din existența ei modernă. Niciodată nu a fost atât de fragilă, depinzând de decidenți. În acea perioadă, România era amenințată nu doar de armatele străine, ci de pericolul bolșevismului, disperarea, foametea și tifosul. Viitorul țării a fost salvat de dedicarea Armatei. Prin angajamentul clasei politice pentru reforma drepturilor electorale și sporirea celor economice, România avea să își dezvolte o societate capabilă să ducă la bun-sfârșit bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Deciziile de atunci ale clasei politice, angajamentul de a intra în Război alături de ANTANTA, sunt exemple de asumare a datoriei până la sacrificiu. Rememorarea Primului Război este un prilej pentru a-l pune în contextul actualității. A însemnat, pentru România, o piatră de hotar. Secolul XX ne arată că libertatea, democrația și pacea nu se păstrează fără un angajament constant și continuu al fiecărei generații”.

20.15: Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan susține că bătălia de la Mărășești a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în Primul Război Mondial.

„Astăzi ne amintim cu cât sânge s-a înfăptuit Marea Unire. Acum 100 de ani, în anul premergator Marii Uniri, armata română lupta eroic la Mărăşeşti. A fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în Primul Război Mondial. Armata română a pierdut la Mărăşeşti 27.410 oameni – 5.125 morţi, 9.818 disparuţi, 12.467 răniţi, majoritatea fii de ţărani. <<Pe aici nu se trece>> a arătat lumii întregi forţa, curajul şi determinarea naţiunii române. Aceste cuvinte merită să şi le amintească şi cei care sunt potrivnici împlinirii destinului cetăţenilor români şi al României. Glorie şi recunoştinţă veşnică eroilor Armatei Române!”, a scris Raluca Turcan, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

20.00. Președintele Klaus Iohannis a ajunsla Mărășești. Se intonează imnul României și se vor trage 21 de salbe, în memoria eroilor căzuți.

Președintele Iohannis va decora drapelele de luptă ale unităților militare, după care va depune o coroană de flori și va oferi Drapelul comemorativ „Centenarul Bătăliei de la Mărășești”

La 20.40, șeful statului va susține o alocuțiune.

Citește și: Ministrul Culturii, la împlinirea a 100 de ani de la bătălia de la Mărășești: Patriotismul nu e nici depășit, nici cuvânt gol



Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose participă duminică, în Vrancea, la Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, unde vor depune coroane de flori şi vor susţine discursuri.

La acest eveniment sunt aşteptaţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi alţi oficiali. Guvernul a aprobat în iulie un buget de circa 4,2 milioane euro pentru evenimentele dedicate Centenarului în judeţul Vrancea, însă aproape trei sferturi din sumă a fost destinată unor lucrări de infrastructură.






Ceremonia de la Mărăşeşti va începe la ora 20.00, la Mausoleul Eroilor, cu un ceremonial militar. După acest moment, preşedintele va decora drapelele de luptă ale unităţilor militare, va depune o coroană de flori la Mausoleu şi va oferi drapelul comemorativ "Centenarul Bătăliei de la Mărăşeşti".

În jurul orei 20.40, preşedintele Iohannis va susţine un discurs, apoi va vizita Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti. La aceste festivităţi va fi prezent şi premierul Mihai Tudose, dar preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, alături de alţi oficiali ai statului şi lideri locali.

Organizarea manifestaţiilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz a fost aprobată de Guvern în luna septembrie 2016, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare.

Potrivit unei hotărâri de Guvern din luna iulie, a fost alocată suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică.

Aproximativ 71% din aceşti bani vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", precum asfaltarea unui drum judeţean, construirea unui parc şi a două poduri. Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice.

În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei. O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa – Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial.

Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane lei. Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor fi folosiţi pentru "lucrări de interes public", potrivit hotărârii. Astfel, se vor realiza lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei, lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei, şi realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale,

"Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate", cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane lei. Printr-o nouă hotărâre, adoptată vineri, Guvernul a modificat prevederile care spuneau că sumele neutilizate la finalul evenimentelor se vor returna la bugetul de stat, permiţând autorităţilor locale să reţină banii în bugetul anului viitor, pentru finalizarea lucrărilor.

Doar banii care depăşesc costurile totale ale investiţiilor din judeţul Vrancea se vor mai întoarce la bugetul de stat.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă