10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialInstanța supremă a decis că procesul lui Gabriel Oprea se va relua...

Instanța supremă a decis că procesul lui Gabriel Oprea se va relua de la zero. Fostul vicepremier este judecat pentru abuz în serviciu

UPDATE 19,15: Procesul în care fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu se va relua de la zero, întrucât unul dintre judecătorii completului, se va pensiona, potrivit deciziei luată, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Magistraţii Curţii Supreme au decis ca procesul în care Gabriel Oprea este judecat să fie reluat de la zero, deoarece unul dintre judecătorii completului, Ana Maria Dascălu, se va pensiona la finalul lunii octombrie.


UPDATE 09.30: Un procuror DNA  a cerut, marți, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție condamnarea, în dosarul CET Govora, a fostului senator Dan Șova la închisoare cu executarea pedepsei pentru trafic de influență și confiscarea sumei de 100.000 de euro. Instanța a stabilit să dea sentința în acest dosar pe 25 septembrie, potrivit Agerpres.

Completul care judecă această cauză este format din Ștefan Pistol, Ana Maria Dascălu și Cristina Geanina Arghir. Este vorba despre același complet care a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu să fie reluate de la zero, pe motiv că Ana Maria Dascălu se va pensiona la data de 31 octombrie, iar martorii trebuie reaudiați în prezența noului judecător.


Curtea Supremă a decis că procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă să fie reluat de la zero, în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată  Anamaria Dascălu se va pensiona. Noul preşedinte de complet, Constantin Epure, a anunţat la termenul de marţi că judecătoarea Anamaria Dascălu nu va mai face parte din acest complet şi că, în aceste condiţii, se impune readministrarea probelor, fiind invocată o decizie a CEDO.
Câteva ore mai târziu, aceeaşi decizie – ca procesul să fie reluat – a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi în cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, din acelaşi motiv.
 

Președintele completului, Ștefan Pistol, a anunțat marți că s-a încheiat cercetarea judecătorească în dosarul CET Govora și urmează dezbaterile finale.

Procurorul de ședință a cerut în sala de judecată ca Dan Șova să fie condamnat pentru trafic de influență la închisoare cu executarea pedepsei, din care să fie scăzută perioada reținerii și arestării preventive. De asemenea, procurorul a cerut confiscarea de la fostul senator a 100.000 de euro, care ar reprezenta produsul traficării influenței, precum și menținerea sechestrului asigurător în vederea recuperării acestei sume.

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Bălan, fost director la CET Govora, pentru abuz în serviciu la închisoare cu executarea pedepsei, în limitele speciale orientate spre mediu. În plus, procurorul a cerut ca Bălan să plătească 1,3 milioane lei despăgubiri către CET Govora.

„Pentru inculpatul Dan Șova apreciem că, din probele administrate, fapta există și a fost săvârșită de către inculpat. În perioada octombrie — noiembrie 2011, inculpatul a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la un denunțător, în schimbul intervenției sale pe lângă inculpatul Mihai Bălan, în vederea încheierii unui contract de asistență juridică între CET Govora și casa de avocatură a denunțătorului. În schimbul intervenției sale, Dan Șova a primit suma totală de 100.000 euro. (…) Considerăm că apărările formulate de inculpat sunt infirmate de probe. Inculpatul Dan Șova a arătat că a avut o singură întâlnire cu Mihai Bălan în anul 2011. Bălan a spus că au avut două întâlniri. Martorii propuși în apărarea lui Șova sunt martori care l-au deservit ca șoferi și nu au putut să ofere informații relevante", a spus procurorul.



Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție decid, marți, dacă reiau de la zero dosarele în care fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul senator Dan Șova și fostul deputat Sebastian Ghiță, ca urmare a pensionării judecătoarei Ana Maria Dascălu, informează Agerpres.

În 5 septembrie, magistrații de la instanța supremă au decis că dosarele lui Dragnea și Tăriceanu să fie reluate de la zero, pe motiv că unul dintre membrii completului, Ana Maria Dascălu, se va pensiona, urmând ca ea să fie înlocuită cu un alt judecător. Același motiv ar putea fi invocat marți și în cazul dosarelor lui Oprea, Ghiță și Dan Șova.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în mai 2016, pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, și Marian-Dănuț Iacob, comisar șef de poliție, șeful unei structuri administrative la data faptei.

Potrivit DNA, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, Oprea ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Autoturismul a fost folosit doar de Gabriel Oprea.

Procesul se află în faza de început a judecării pe fond, nefiind audiați martori. În luna iunie, judecătorii au admis o cerere a lui Gabriel Oprea de sesizare a Curții Constituționale cu o excepție referitoare la un articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.

În iulie 2015, fostul deputat Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată de DNA pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al municipiului Ploiești, Iulian Bădescu. Concret, DNA susține că, în anul 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiță, a acordat ilegal clubului Asesoft Ploiești — deținut de Ghiță — o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei. În schimbul acestei finanțări, Bădescu ar fi primit de la Ghiță o casă în Ploiești, în valoare de peste un milion de lei.

Procesul a avut 30 de termene de judecată și se afla aproape de final, însă la ultimul termen din 20 iunie 2017, când ar fi trebuit să se pună concluzii pe fond, cei trei magistrați din complet, Ana Maria Dascălu, Ștefan Pistol și Cristina Geanina Arghir, au decis să amâne judecarea dosarului, până când Sebastian Ghiță va fi adus din Serbia, motivând că acesta trebuie să-și spună ultimul cuvânt în sala de judecată, deși avocații acestuia erau de acord ca el să fie audiat prin videoconferință.

„Sebastian Ghiță nu se află în România și are restricționat dreptul la mișcare. Completul de judecată consideră că trebuie să i se acorde timp inculpatului pentru a se prezenta în instanță. Dreptul la apărare este un drept personal și trebuie un proces echitabil", declara atunci președintele completului, Ana Maria Dascălu.

Dan Șova a fost trimis în judecată de DNA în ianuarie 2016 pentru trafic de influență, fiind acuzat că, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procesul a avut 13 termene de judecată, iar printre martorii audiați în instanță s-a aflat și fostul deputat Cristian Rizea, cel care i-a vândut lui Dan Șova un imobil pentru suma de 300.000 de euro. Procurorii susțin că o parte din banii plătiți de Șova pentru acel imobil proveneau din contractele casei sale de avocatură cu CET Govora.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă