21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGazeta de Sud: Lia Olguța Vasilescu ar fi vizată de o anchetă,...

Gazeta de Sud: Lia Olguța Vasilescu ar fi vizată de o anchetă, într-un dosar legat de încheierea unui contract între Primăria Craiovei și firma TelDrum. Reacția ministrului Muncii: Furtună într-un pahar cu apă, un dosar care se poate soluționa maxim cu o amendă

UPDATE 14.35:  Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, precizând că este „furtună într-un pahar cu apă”.

„<<Ministrul Muncii vizat într-un dosar penal cu finanțări ilegale, pe fonduri europene>>, <<Olguța agătată într-un dosar Teldrum>> etc. Titluri de azi… Nu vă faceți iluzii, că e o nouă <<bombă>> care o să se fâsâie repede. Concret: un inspector ISC Dolj a depus o plângere penală că pe un bulevard s-a lucrat fără autorizație de construcție. Autorizația a existat până la încheierea contractului de finanțare și nici nu s-ar fi putut demara lucrări de construcție în lipsa ei, pentru că nu s-ar fi putut elibera fondurile europene altfel. De altfel, alți inspectori ISC au semnat la toate fazele determinante, mai puțin ultimul care a semnat o plângere la parchet. S-a lucrat după un proiect tehnic licitat înainte să fiu eu primar, constructorul executând exact lucrările licitate. Nimic altceva! Furtuna într-un pahar cu apă, un dosar care se poate soluționa maxim cu o amendă. Eu zic că nici pe aceea nu o va lua cineva din primăria Craiova…”, a scris Lia Olguța Vasilescu.


Procurorii craioveni au declinat către Parchetul General dosarul „TelDrum“, în care anchetau circumstanțele în care au fost realizate lucrări fără autorizație într-un proiect cu fonduri europene de 8,9 milioane de euro, din cauză că „persoana care face obiectul dosarului“, a devenit între timp deputat și ministru, scrie Gazeta de Sud.

Potrivit Gazeta de Sud, „persoana care face obiectul dosarului“ ar fi Lia Olguța Vasilescu, care a devenit între timp deputat și ministru, iar în aceste condiții competența cercetării penale aparține Parchetului General. PICCJ a precizat pentru GdS că se efectuează acte de urmărire penală „in rem“, cauza aflându-se în lucru la procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică.

Scandalul „Tel Drum“ de la Craiova a început  în septembrie 2016, când Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a descoperit că firma ar fi executat o parte din lucrări fără autorizație de construire și a sesizat Parchetul.

Potrivit sursei citate, la sfârșitul anului 2013, Primăria Craiova ar fi atribuit un contract în valoare totală de 40 de milioane de lei (8,9 milioane euro) fără TVA din fonduri UE, pentru reabilitarea a trei străzi importante din oraș: Caracal, Bariera Vâlcii și Râului. În urma unei licitații la care au participat 12 asocieri de firme, primăria condusă pe atunci de Olguța Vasilescu ar fi desemnat câștigător un consorțiu condus de firma Tel Drum SA – societate despre care se spune că este controlată din umbră de șeful PSD, Liviu Dragnea. 

În septembrie 2016, ISC a făcut un control, când ar fi descoperit alte nereguli. Inspectorii citați de Gazeta de Sud spun că lucrări importante executate în perioada mai-octombrie 2015 ar fi fost realizate fără autorizație de construire. Pe anumite tronsoane din drum, fără autorizație s-ar fi realizat fundația de balast, stratul de bază din mixturi asfaltice, precum și părți însemnate din lucrările efective.

 În septembrie 2016, ISC a formulat o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar ulterior cazul a ajuns la poliție, pentru cercetări.  

Gazeta de Sud mai precizează că parchetul ar fi invocat caracterul nepublic al anchetei în această fază, refuzând să precizeze ce calitate are în dosar Lia Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei, actual deputat și ministru al muncii. Cel mai probabil, aceasta va fi chemată la audieri în dosarul „Tel Drum“. 

 

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă