9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Mobilizare extraordinară a oamenilor din Mexico City. Cum au fost...

FOTO VIDEO Mobilizare extraordinară a oamenilor din Mexico City. Cum au fost salvați zeci de copii de sub dărâmăturile școlii

230 de persoane au murit, în Mexic, în urma cutremurului de 7,1 grade pe Richter, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile mexicane. Dintre victime, aproape 100 și-au pierdut viața în Mexico City, unde aproximativ 40 de clădiri s-au prăbușit.

Astfel, în capitala Mexicului, voluntarii au format un lanț uman pentru salvarea victimelor prinse sub dărâmăturile unui bloc de locuințe care s-a prăbușit, scrie publicația britanică The Independent. La locul unui bloc prăbușit, oamenii au decis să se mobilizeze pentru a da din mână în mână bucățile de ciment, pentru a facilita scoaterea oamenilor de sub dărâmături. Într-un alt loc, voluntarii s-au mobilizat pentru a transfera o targă la echipele de salvare.

Manuel Mavroleon Aguayo, rezervist în armată, a declarat, pentru BBC, că a făcut parte dintr-o echipă care a scos șapte persoane de sub dărâmături, dar doar doi erau în viață: „S-a mobilizat un număr mare de oameni, doritori să ajute echipajele de salvare”, a declarat el.

Un grup de voluntari a rămas, peste noapte, la școala primară și secundară Enrique Rebsamen și au luminat cu lanternele zona afectată, pentru a-i ajuta pe salvatori să sape sub dărâmături, unde se aflau mai mulți copii și profesori.

Pedro Serrano, unul dintre voluntari, a declarat, pentru AP, că a reușit să ajungă într-o clasă afectată de cutremur: „Am văzut câteva scaune și mese de lemn. Apoi am văzut un picior, așa că am început să mutăm dărâmăturile și am dat peste o fată și doi adulți”, însă toți trei au murit.

Cu toate acestea, echipele de salvare au reușit să salveze 11 persoane, după ce un profesor și doi elevi au trimis SMS-uri să ceară ajutor. O altă fetiță a fost salvată după ce a ridicat mâna, dintre dărâmături, cât salvatorii au strigat la ea să dea un semn dacă este în viață.

Printre cei salvați este și un copil de 12 ani. Luis Carlos Herrera Tome a declarat, pentru Associated Press, că se afla la ora de engleză când clădirea a început să se miște. El a fugit spre ușă, lăsând în clasă ghiozdanul și manualele. Mai întâi s-a îndreptat spre holul principal, care ducea spre ieșire, însă a observat că începea să se prăbușească tavanul. „Așa că m-am întors. Mi-am luat prietenii și am luat-o la fugă”. Astfel, copiii au ieșit din clădire, dar au descoperit că sunt blocați în curte. Oamenii dintr-un bloc din apropiere le-au venit în ajutor și au adus o scară, pentru ca tinerii să se poată urca peste dărâmături. 

Tabloidul britanic Daily Mail a publicat un filmuleț cu momentul în care echipajele de salvare au scos mai mulți copii de sub dărâmături. Astfel, echipele de intervenție au început îndepărtând fațada școlii, în încercarea de a face o gaură mai mare în zid, care să le faciliteze accesul la copiii care plângeau. O persoană a reușit să scoată la suprafață o fetiță care plângea, iar un băiețel a fost salvat câteva momente mai târziu.

Până în prezent, 52 de persoane au fost salvate de sub dărâmături, iar Departamentul Social de Dezvoltare a transmis că autoritățile nu se vor opri. 

 

Cele mai citite

Seară istorică pentru Georgia! Gruzinii s-au calificat pentru prima dată la un Campionat European

Naţionala de fotbal a Georgiei s-a calificat în premieră la un turneu final al unui Campionat European, după ce a câștigat la loviturile de...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă