13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Nava spațială Cassini face o descoperire UIMITOARE pe Saturn

FOTO: Nava spațială Cassini face o descoperire UIMITOARE pe Saturn

Nava spațială Cassini a descoperit că planeta Saturn are două luni, Prometeus și Pandora, care se ascund printre inelele planetei, potrivit Mashable.com.

Astfel, lunile, care sunt de dimensiuni mici, par niște puncte strălucitoare pe suprafața unuia dintre inelele lui Saturn. În imaginea publicată de NASA, Pandora poate fi văzută în partea dreaptă a fotografiei în timp ce Prometeus se află în centrul pozei.

Citește și: Studiu. O bacterie din Siberia conține secretul longevității

”Apropierea lunilor de inelele lui Saturn ne arată că, uneori, acestea se așează de-a lungul aceleiași linii, ceea ce le face mai dificil de observat”, a spus NASA într-un comunicat.

Deocamdată, NASA a descoperit că Prometeus și Pandora sunt parțial responsabile pentru forma pe care o are inelul F al lui Saturn, o bandă îngustă de particule mici care înconjoară planeta.

Misiunea Cassini

Fotografia a fost realizată, în 6 mai, de nava spațială Cassini, o sondă care explorează Saturn și cele 62 de luni ale sale de când a ajuns pe sistemul planetar, în 2004.

Cassini a făcut poza pe când se afla la aproximativ 1.600.000 de kilometri de Prometeus, o lună care are aproape 85 de kilometri în diametru. Pandora este puțin mai mică, cu doar 80 de kilometri în diametru, potrivit NASA.

Citește și: Primul zbor al capsulei americane Orion cu oameni la bord ar putea fi amânat

Nava spațială va ajunge mult mai aproape de Saturn și inelele sale, în ultima parte a misiunii sale, când va zbura în spațiul dintre planetă și inele.

Misiunea Cassini ar trebui să se încheie în 2017, când va rămâne fără combustibul și se va prăbuși în atmosfera planetei, unde va arde.

 

 

 

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă