14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Calvarul de la Londra. Oamenii s-au aruncat pe geam,...

FOTO + VIDEO. Calvarul de la Londra. Oamenii s-au aruncat pe geam, ca să scape de flăcările care au mistuit clădirea cu 27 de etaje. Martoră: Ori săreau cu copiii, riscând să se rănească, ori rămâneau înăuntru, așteptând să moară

Mai multe persoane au murit și peste 50 au fost rănite, în noaptea de marți spre miercuri, după ce un bloc cu 27 de etaje a fost cuprins de flăcări. Este posibil ca mulți rezidenți să fie blocați încă înăuntru, deși clădirea riscă să se prăbușească, scrie Daily Mail. Totodată, locuitorii susțin că alarmele de incendiu nu s-ar fi declanșat, iar mai multe persoane ar fi sărit pe geam, pentru a se salva, în timp ce alții au făcut frânghii improvizate, sperând că vor putea ajunge la sol.

O voluntară de la un centru local la care au fost transportați locuitorii clădirii a afirmat că familiile a zeci de copii au fost separate de ei.  Totodată, un bărbat care locuiește în apropierea clădirii a mărturisit că a văzut oameni care s-au aruncat pe geam, de la etajul 15. Mai mult, oamenii de la ultimele etaje, care nu au reușit să iasă din clădire, au transmis semnale luminoase pompierilor, în timp ce alții au încercat să folosească cearșafuri, pe post de frânghii improvizate, au mai spus martorii.

O altă martoră a afirmat că rezidenții s-au văzut puși în fața a două decizii: ori sar pe geam cu copiii, riscând să rupă picioarele, ori rămân înăuntru și așteaptă să moară, în contextul în care flăcările s-au extins de la al doilea etaj la ultimul în doar 15 minute.

 Hanan Wahabi, în vârstă de 39 de ani, a precizat că a fost trezită de mirosul de fum, în jurul orei 01.00 dimineața.

„Am văzut cenușă intrând pe fereastra sufrageriei, care era parțial deschisă. M-am uitat pe fereastră și am văzut cum se extindeau flăcările. Ajunseseră chiar în dreptul ferestrei mele. Am închis-o și am ieșit afară”, a declarat femeia, care locuiește într-un apatament la etajul nouă cu soțul și cei doi copii.

După ce au scăpat de flăcări, Hanan Wahabi l-a sunat pe fratele ei, care locuiește la etajul 21, pentru a vedea dacă este teafăr.
„La acel moment, flăcările nu ajunseseră până la ultimele etaje. Mi-a spus că a fost sfătuit să rămână înăuntru, să stea toți într-o cameră și să pună prosoape sub ușă. Eu i-am zis să plece din casă, iar el mi-a spus că o să vină afară. După aceea, l-am sunat, dar mi-a zis că e prea mult fum pe hol. Ultima dată când l-am văzut, mi-a făcut cu mâna de la fereastră, cu copiii și soția. Nu mai știu nimic de ei de atunci, la telefon nu mai răspund de la ora 02.00”

„În jurul orei 12.30 – 01.00 diminața, mama m-a sunat să îmi spună că este un incendiu afară. Până când am ajuns în fața clădirii, partea dreaptă a imobilului era în flăcări, care se păreau să se extindă. Am auzit oameni țipând după ajutor, așa că eu și fratele meu, cât și alte persoane care trăiesc în zonă, ne-am dus spre zona de lângă clădire, unde se putea pătrunde încă, și am văzut persoane care își aruncau copiii afară, rugându-ne să îi salvăm. Pompierii, ambulanțele și poliția nu puteau face nimic: nu puteau intra în clădire, așa că îndemnau oamenii să rămână acolo unde sunt, dându-le asigurări că vor veni după ei. Dar flăcările s-au extins surprinzător de mult, astfel că nu s-au putut duce după ei. În 15 minute, clădirea de 27 de etaje era îîn flăcări, iar oamenii stăteau încă la ferestre, strigând după ajutor. Vedeam flăcările cum cuprind camerele acestor oameni”, a declarat o rezidentă din zonă, Tamara, pentru BBC News.

Ea a continuat precizând că fratele ei are numeroși colegi de liceu care locuiau în bloc și despre care nu sunt niciun fel de informații.

„În cazul unei fete, care locuiește la ultimul etaj, poliția a spus că este posibil ca ea să nu fi supraviețuit. O prietenă de familie a fost blocat până la ora 05.00 dimineața în bloc, dar în cele din urmă a reușit să scape. Însă persoanele care stăteau mai sus nu au putut, din cauza flăcărilor. N-am putut face nimic decât să văd cum se desfășoară totul sub ochii mei”, a mai spus Tamara.

O altă martoră, Samira, a spus că oamenii țipau cerând ajutor autorităților, pentru a le salva copiii. 

„Cred că toată lumea se simțea neajutorată, pentru că nu se putea intra in clădire. Toată lumea era speriată și confuză. A fost foarte trist să asist la o asemenea situație. Este vorba de oameni cu care am crescut, pe care îi văd zilnic, vecinii mei. Erau multe persoane acolo: bătrâni, copii și persoane cu dizabilități. Din fericire, familia mea a reușit să iasă din bloc, însă nu știm nimic despre o mulțime de persoane. Mă gândesc că rapiditatea cu care flăcările s-au răspândit a șocat pe toată lumea. Am văzut oameni care săreau pe geamuri și de la balcon, oameni care nu au reușit (n.r – să supraviețuiască). Când sari de la etajul opt, nu au cum să scapi”, a spus martora.

Totodată, ea a precizat că o femeie și-a aruncat copilul de la etajul nouă sau 10, așteptând ca o persoană care se afla la parter să se ofere să prindă bebelușul.

„Omenii țipau la ferestrele deschise. O femeie făcea semne că își va arunca bebelușul și că speră să îl prindă cineva. Cineva a făcut-o. Un bărbat a fugit spre locul respectiv și a prins copilul în brațe”, a mai spus ea.

  Un bărbat care locuia la etajul 17 a precizat că și-a dat seama că este ceva în neregulă atunci când a auzit alarmele echipajelor de pompieri.

„M-am trezit pe la ora 1.15, am trezit-o pe mătușa mea și am ieșit afară. Am mai avertizat câțiva vecini, pe cei care erau cel mai aproape. Până când am ajuns la parter, flăcările ajunseseră în dreptul ferestrei noastre”, a spus Methrob.

Și Jamie Martin se afla în bloc, când au izbucnit flăcările, astfel că el a ieșit pe geam: „Bucăți de fațadă se prăbușeau și mi-am ars pielea de o bucată de metal încins. Țipam la omeni să iasă afară, dar ei îmi spuneau că nu pot, din cauză că este fum pe holuri”.

Un alt bărbat, Eddie, în vârstă de 55 de ani, a scăpat în ultima clipă: „Alarma de incendiu a vecinului a pornit și am crezut că gătește cineva. M-am dus în baie, și mi-am înfășurat un prosop umed în jurul capului, după care am ieșit fugind pe hol, am închis ușa în urma mea, și m-am gândit unde sunt ieșirile de urgență. Nu le-am găsit. Era o chestiune de viață și de moarte. M-am gândit că dacă mai stau cinci secunde în loc, nu mai am nicio șansă. Apoi am văzut un pomper, care mi-a atins piciorul și m-a tras spre locul în care se afla scara. Nu vedeam nimic. Am fugit pe scară, însă mulți oameni au rămas în clădire”, a spus el.
Mouna Elogbani a fost salvată de un apel de la un prieten.

Mouna Elogbani locuiește cu soțul și cei trei copii la etajul 11. La ora 1.30, a fost sunată de un prieten care i-a spus că se văd flăcări în clădire.

„Eram în pat, mă pregăteam să mă bag la somn, când am primit apelul. Prietenul meu îmi spunea că flăcările se îndreaptă spre etajul nostru și că trebuie să ieșim din bloc. I-am trezit pe copii, i-m scos din apartamnent, dar cân am deschis ușa, flăcările au intrat în casă, așa că am închis-o. Am folosit scările de urgență ca să scăpăm. Știu că sunt persoane la etajel 21, 22 și 23, car au rămas blocate. Unul dintre vecinii mei a decedat, a spus ea.

 Un grup de acționari a avertizat în urmă cu patru ani asupra pericolelor pe care le riscă Turnul Grenfell

„Noi am avertizat, în repetate rânduri, asupra standardelor precare privind securitatea la incendiu, însă nimeni nu ne-a băgat în seamă. Catastrofa era inevitabilă. A fost doar o chestiune de timp până când avea să se întâmple”, a spus un grup de acționari din cadrul Grenfell.

Peste 50 de persoane au fost rănite și mai multe ar fi murit, după ce un incendiu a izbucnit la un bloc cu 27 de etaje, din Londra.



 FOTO + VIDEO. MAE: Ambasada României în Marea Britanie verifică dacă au fost cetățeni români afectați de incendiul dintr-un bloc din Londra

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord verifică dacă au fost cetățeni români afectați de incendiul care a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri, într-un bloc din Londra, a precizat Ministerul de Externe.


 

 

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă