14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDosarul Roșia Montană nu va fi depus, pentru moment, la UNESCO. Asociația...

Dosarul Roșia Montană nu va fi depus, pentru moment, la UNESCO. Asociația Alburnus Maior îl acuză pe Dacian Cioloș că a pus interesele industriei miniere mai presus de interesul public. Peste 9.000 de persoane au semnat o petiție online pentru nominalizarea în Patrimoniul Mondial

 Premierul Dacian Cioloș a decis, joi, ca dosarul Roșia Montana să nu fie depus la UNESCO, decât ca urmare a unei hotărâri comune luate în Guvern, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. potrivit acestuia, acest lucru nu se mai poate din cauza atribuţiilor limitate pe care le are Exectivul care, după alegeri, a devenit interimar. În replică, Asociația Alburnus Maior l-a acuzat pe premier că, prin decizia sa, ar fi pus interesele industriei miniere mai presus de interesul public.

„Prim-ministrul Dacian Cioloș nu a luat o decizie ca acest dosar să nu fie depus la UNESCO, ci să fie depus după o hotărâre comună luată în Guvern, ca și în cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse și doar cu semnătura ministrului de resort, însă în ceea ce privește dosarul Roșia Montană statul român se află într-un litigiu. Din această cauză, premierul Cioloș ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar după o procedură formală prin decizia întregului Guvern. Din păcate, un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru”, a precizat Liviu Iolu, la finalul ședinței de Guvern de joi.

El a explicat că o astfel de decizie nu poate fi luată de premier, fără să aibă punctele de vedere a tuturor ministerelor implicate.

„Nu poate exista o decizie sau o semnătură a primului ministru prin care angajează România într-un dosar de o asemenea intensitate în afara unei discuții în Guvern și fără punctele de vedere, obiecțiile și avizele tuturor ministerelor implicate pentru că altfel ar fi o decizie vulnerabilă și atacabilă”, a mai spus Liviu Iolu, care a amintit că dosarul de patrimoniu a fost finalizat în 9 decembrie.

Cu toate acestea, o Guvernul nu mai poate adopta memorandumul prin care s-ar depunde dosarul la UNESCO, întrucât puterile acestui Cabinet au fost limitate după alegeri.

„Angajamentul primului ministru Dacian Cioloș pentru Roșia Montană rămâne neclintit și declarațiile din acest an ale premierului în ceea ce privește protejarea sitului Roșia Montană nu au rămas simple vorbe. A fost operaționalizată unitatea de asistență tehnică pentru Roșia Montană cu scopul de a ajuta la o dezvoltare durabilă a zonei cu fonduri europene și naționale. De asemenea, Guvernul a transmis către Parlament o propunere de moratoriu pentru 10 ani în privința exploatării cu cianuri. Premierul a sprijinit de la bun început înscrierea Roșiei Montane pe lista indicativă a UNESCO pentru recunoașterea ca sit unic în lume și cerut întocmirea dosarului cu argumente solide și ținându-se seama de toate aspectele de patrimoniu, cât și de cele legale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

În 26 decembrie, ministrul Culturii, Corina Șuteu susținea că, dacă actualul Guvern nu va aproba depunerea dosarului la UNESCO, șansele ca acesta să fie depus în guvernarea următoar scad.

„Îmi exprim îngrijorarea profundă că dacă depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO nu se va face acum, cu asumarea actualului Guvern, șansele scad major ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare. Consider că asumarea dosarului Roșia Montană în UNESCO este o responsabilitate pe care o avem față de comunitatea locală, față de așteptările societății civile, față de comunitatea științifică națională și internațională care s-a implicat în realizarea acestui demers”, preciza Șuteu.

În replică, Asociația Alburnus Maior a precizat că „Guvernul Cioloș a trădat Roșia Montana”. 

„Pentru toți cei ce credem în Roșia Montană, pentru toți cei care am luptat mai bine de cincisprezece ani pentru salvarea ei, mandatul lui Dacian Cioloș va rămâne de tristă amintire, a unui premier care și-a încălcat cuvântul dat, care a ignorat expertiza specialiștilor și a cedat lobby-ului corporațiilor. Daca prezentul guvern a fost șantajat cu succes de industrie, ce urmează privind arbitrajul internațional va fi vai și mai amar. Lupta se câștigă oricum la Roșia Montană prin noi localnicii care ținem munții în loc,” a declarat președintele Alburnus Maior, Eugen David, într-un comunicat de presă remis redacției. 

Sursa citată precizează că, „la nivel declarativ, actualul premier Dacian Cioloș a susținut în repetate rânduri nevoia recunoașterii internaționale a valorii universale a sitului Roșia Montană”. Astfel, asociația îl acuză pe actualul premier că ar fi pus interesele industriei miniere mai presus de interesul public.

„Acesta a declarat că va realiza toate etapele necesare în acest sens, creând o așteptare legitimă în rândul opiniei publice privind o dezvoltare sănătoasă a munților Apuseni. In ciuda faptului că dosarul de candidatură a fost finalizat de la începutul lunii decembrie, cu doar câteva zile îniante de încheierea mandatului său, Premierul Dacian Cioloș și-a schimbat diametral poziția punând interesele industriei miniere mai presus de interesul public”, mai precizează reprezentanții asociației.

Totodată, sursa citată precizează că industria minieră s-ar fi folosit de procesul internațional declanșat de Gabriel Resources României, pentru a determina această decizie a Executivului.

„În calitatea sa de stat suveran România este pe deplin îndreptățită  să ia masuri rezonabile, previzibile și nediscriminatorii de interes public cum este nominalizarea Roșiei Montane pentru UNESCO. Dovezi știintifice incontestabile atestă faptul că Roșia Montană găzduiește cea mai complexă și extinsă rețea de galerii miniere romane vreodată cercetată. Prin urmare nominalizarea sa este o acțiune guvernamentală pe deplin întemeiată și necesară pentru protejarea unui interes public superior”, mai susțin reprezentanții asociației.

Totodată, peste 9.000 de persoane au semnat o petiție online numită „ROȘIA MONTANĂ: NOMINALIZAREA LA UNESCO ÎN PERICOL!”

În textul petiției, premierul este criticat că „tărăgănează procedura”.

„Dacian Cioloș a lăsat mereu impresia că este un susținător al includerii Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dar, chiar la finalizarea mandatului, acesta tărăgănează procedura și bate în retragere. Schimbarea de atitudine a prim-ministrului Cioloș este concomitentă cu întețirea eforturilor de lobby din partea vechilor susținători ai proiectului minier. Aceștia se folosesc de arbitrajul internațional pentru a intimida cabinetul Cioloș și a-l determina să nu ia nicio decizie privind viitorul Roșiei Montane. Sunt invocate aceleași amenințări privind eventuale despăgubiri, repetate și de Victor Ponta pe vremea când era premier. Patrimoniul este obiectiv de interes național, iar protejarea lui nu trebui să fie subordonată intereselor de afaceri ale corporațiilor. Nu putem permite ca deciziile guvernului privind patrimoniul cultural al României să fie influențate prin șantaj și cu amenințări din partea marilor companii privind posibilele sancțiuni dispuse de curțile de arbitraj”, se precizează pe site-ul petiției.

La rândul său, alpinistul Alex Găvan îndemna internauții, pe Facebook, să semneze petiția.

 

 


Citește și: Invitaţie pentru constituirea unei organizaţii pentru înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO

”Este un pas important, primul dintr-o serie care vor puncta procesul de întocmire a dosarului de nominalizare dar şi perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia să discutăm şi să preluăm puncte de vedere care, deşi aparent divergente, au în comun binele comunităţii şi dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucurăm că am avut o primă ocazie să lămurim o serie de aspecte insuficient sau greşit înţelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilităţile şi beneficiile care decurg din includerea unui sit în Lista Patrimoniului Mondial”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.


 

 

 

 

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă