11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportDNA acuză nereguli grave în dosarele instrumentate de procuroarea Mihaiela Iorga-Moraru. În...

DNA acuză nereguli grave în dosarele instrumentate de procuroarea Mihaiela Iorga-Moraru. În fișetul procuroarei, s-ar fi găsit bani și obiecte de lux. Prima reacție a procuroarei Moraru

UPDATE 14.15: Procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga a răspuns, joi, acuzațiilor DNA, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, și susține că obiectele despre care s-a spus că au fost găsite și la care face referire Laura Codruțaa Kovesi nu erau în biroul ei, așa cum se spune, ci în fișetul unui polițist. Toate aceste aspecte vor ajunge la Inspecția Judiciară.

”Am afirmat și susțin în continuare că nu mi s-a permis participarea le inventarierea lucrărilor pe care le-am avut în lucru. Cu privire la acele bunuri (bani, ceasuri, stilou – n.r.), care ar fi fost găsite în biroul meu, spun că dosarul a fost instrumentat de mine cu un alt procuror, iar aceste bunuri au fost ridicate la percheziții și urmau să fie confiscate. S-a hotărât ca ele să rămână într-un fișet încuiat al unui polițist, nu este al meu", a declarat procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga.

Într-o altă intervenție telefonică, la postul de televiziune Digi24, procuroarea Mihaiela Iorga a afirmat că urmărirea penală a fost îndreptată împotriva fostului ministru Adriana Țicău.

"În primul rând fac o precizare. Niciunul din aceste obiecte nu au fost găsite în biroul meu și nici în fișetul meu, ci în al unui coleg. Eu am coordonat anchetele respective. Suma de bani este fotografiată, seriile bancontelor sunt trecute într-un raport. Eu nu am acces la documentele doveditoare, nici măcar la obiectele personale.Bunurile respective au fost ridicate la percheziții. Pe ele este pus sechestru. Cât despre urmărirea penală, era vorba de Adriana Țicău", a declarat procuroarea Mihaiela Iorga, la Digi24.


Direcția Națională Anticorupție (DNA) acuză nereguli grave în dosarele instrumentate de Mihaiela Iorga-Moraru, unul dintre cei doi procurori  anticorupție revocați din funcție, la începutul lunii iulie, conform Digi24.  În fișetul ei din birou ar fi fost găsite importante sume de bani pentru care nu există justificare, obiecte de lux și documente acuzatoare la adresa unui înalt oficial, cărora anchetatorul nu le-a dat curs, mai susține DNA.

Într-unul dintre dosare ar fi fost găsită suma de 398.000 de lei, primită de la o persoană fizică, după cum reiese dintr-un proces verbal întocmit de magistratul care a lucrat la DNA până la începutul acestei luni, însă banii nu erau justificați în vreun fel și nici nu proveneau din fondul de flagrant, susține DNA. De asemenea, a fost găsit și un ceas în valoare de aproape 68.000 de lei și un stilou de peste 8.000 de lei, care erau probe într-un dosar și ar fi trebuit să stea, în mod normal, în camera de probe a DNA și nu în fișetul procuroarei, potrivit Direcției.

Într-un alt dosar, Mihaela Iorga-Moraru ar fi făcut demersurile pentru solicitarea unui aviz pentru începerea urmăririi penale, l-ar fi obținut, dar ar fi dat curs acelui aviz abia după ce faptele s-au prescris, adaugă sursa citată.

Pe de altă parte, în prezent, Inspecția Judiciară face verificări privind o plângere depusă de Mihaela Iorga-Moraru și alți doi procurori la adresa șefei DNA, după ce i s-a cerut să facă un test cu detectorul de minciuni în ancheta privind înregistrările apărute în spațiul public, în care Laura Codruța Kovesi ar fi cerut să se ajungă la premier. 





La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.

În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".De asemenea, în aceeași perioadă, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea din funcție a procurorilor Mihaela Moraru și Doru Țuluș, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.





Procurorul revocat din DNA la cererea Laurei Codruța Kovesi, Mihaela Moraru Iorga, a precizat, la Antena 3, că nu înțelege de ce procurorul-șef al instituției „și-a schimbat părerea despre ea”, dar că bănuieșt că de vină ar fi fost „atitudinea sa față de anumite dosare”.

„Este un mare semn de întrebare pentru mine. Faptul că s-a dispus acest control strict din cauza activității mele, dacă acest lucru s-a întâmplat, ceea ce mă îndoiesc. La un moment dat, eu aveam activitate cât o jumătate de secție, nu poți să compari un procuror cu 180 de dosare în lucru, cu unul cu 30 de dosare în lucru și nici complexitatea cazurilor instrumentate de mine. Ce a determinat-o pe dânsa să-și schimbe părerea mea despre mine nu știu, dar pot să bănuiesc că atitudinea mea față de anumite dosare. Sunt dosare sensibile, dosare în care un cuvânt spus altfel de mine poate schimba în totalitate cursul dosarului și îl poate afecta la Curtea de Arbitraj”, a declarat Mihaela Moraru Iorga, la Antena 3.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă