10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăTechCulisele unei înţelegeri subterane. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a mazilit pe Grindeanu...

Culisele unei înţelegeri subterane. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a mazilit pe Grindeanu cu acceptul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu schimbarea fostului premier Sorin Grin­deanu. În acest sens a existat o înțelegere cu președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care șeful statului a acceptat să nu pună bețe-n roate acestui proces, au declarat “României libere“ surse din mediul politic. 

Sursele citate au precizat că președintele Klaus Iohannis a fost extrem de deranjat de faptul că Sorin Grindeanu nu a respectat înțelegerea de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

De altfel, după ultima ședință a CSAT, șeful statului a avut o poziție publică destul de dură pe această temă. “Un document pe care nu l-am discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu“, a spus Klaus Iohannis cu acel prilej.


Citește și:  Dragnea a fost abandonat. Când va cădea? | OPINIE

Este de înțeles că Liviu Dragnea nu înțelege ce i se întâmplă în ultima vreme. Obișnuit, timp de două decenii, să aibă la picioare un județ întreg, cu toate instituțiile sale, de la administrația locală și financiară până la poliție, parchet și serviciile secrete locale, liderul PSD este șocat că toată puterea i se scurge printre degete.


Potrivit surselor RL, președintele a fost nemulțumit și de faptul că, cu prilejul vizitei efectuate de Sorin Grindeanu în Franţa, fostul premier ar fi parafat o serie de înțelegeri, pe care nu le-a discutat şi agreat cu șeful statului.

„Sorin Grindeanu a făcut o serie de promisiuni în domeniul economic, ce presupune alocarea de resurse financiare importante, inclusiv achiziții de tehnică militară. Acest lucru l-a deranjat pe Klaus Iohannis, pentru că România și-a luat niște angajamente față de partenerii americani în legătură cu modul în care vor fi cheltuiți banii suplimentari ce vor fi alocați înzestrării“, ne-au precizat sursele citate.

În data de 8 iunie, fostul premier Sorin Grindeanu a făcut o vizită oficială în Franța, prilej cu care s-a întâlnit la Paris cu omologul său, Édouard Philippe. Cei doi au discutat despre parteneriatul strategic româno-francez, despre intensificarea cooperării economice dintre România şi Franţa, dar şi despre viitorul Uniunii Europene în contextul Brexit-ului. Cu o zi înainte, pe 7 iunie, fostul premier a participat la ceremonia de aderare a României la Agenția pentru Energie Nucleară a OCDE (NEA).


Citește și:  DNA extinde ancheta, ca urmare a investigațiior publicate de Rise Project privind presupusele afaceri ale Liviu Dragnea în Brazilia. Surse: Fosta soție a șefului PSD, Bombonic Prodana, ar fi fost audiată

Procurorii DNA au extins urmărirea penală in rem, după dezvăluirile publicate de Rise Project, care arată legăturile dintre șeful PSD, Liviu Dragnea, și firma TelDrum.


Iohannis a criticat PSD doar de fațadă

În timpul crizei declanșate de schimbarea premierului Sorin Grindeanu prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis nu a avut nicio poziție care să inflameze situația din PSD. El a avut critici moderate față de partidul de guvernământ, total atipic comparativ cu momentul desemnării lui Sevil Shhaideh, căreia i-a refuzat funcţia de premier în decembrie 2016.

“Legat de situația politică actuală, pot să spun așa: numai de asta nu am avut nevoie. Și am solicitat PSD-ului, pe toate căile de comunicare, să termine repede această criză și să mergem mai departe. E păcat. Avem deschidere în lume. Ați văzut, în SUA am fost foarte bine primiți. Avem deschidere mare în Europa. Ce ne mai lipsește este un guvern stabil. Sper să se rezolve repede“, a declarat Iohannis.


Citește și:  Dragnea, un „măi, animalule!“ mult mai prost | OPINIE

În România, nimic nu pare să se piardă, totul pare să se transforme. Dar doar pe dinafară.


După ce l-a acceptat pe Mihai Tudose drept premier, deși avea probleme de integritate (un doctorat plagiat), Iohannis a lansat un atac la adresa PSD, abia cu prilejul depunerii jurământului la Palatul Cotroceni de către membrii noului guvern. Președintele s-a referit și la angajamentele față de NATO. “O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni ale mandatului coaliţiei ar putea suna: aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. (…) Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară! (…) Vă rog să faceţi tot ce e necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din UE că suntem oameni serioşi, suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice, şi că ştim să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştiţi să respectăm angajamentul de 2% pentru Apărare“, a spus Iohannis.

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă