21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAmbasadorul american Hans Klemm vrea să discute cu Tudorel Toader despre Legile...

Ambasadorul american Hans Klemm vrea să discute cu Tudorel Toader despre Legile Justiției

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, i-a solicitat ministrului Justiției, Tudorel Toader, să se întâlnească, pentru a discuta despre proiectul privind modificarea Legilor Justiției. Întrevederea va avea loc marți dimineața, în jurul orei 08.30, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Potrivit unor surse din sistem, ambasadorul Hans Klemm ar urma să meargă, marți, la Ministerul Justiției și să discute despre propunerile privind modificarea Legilor Justiției.  Contactat de Mediafax, ministrul Justiţiei a confirmat întâlnirea.

Solicitarea ambasadorului SUA vine după ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiţiei, că SUA au luat la cunoştinţă de acestea cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.

După ce, în 23 august, Ministerul Justiției a anunțat propunerile de revizuire a sistemului judiciar, Ambasada SUA la București și-a manifestat îngrijorarea și a îndemnat toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției.

„Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale", a precizat Ambasada SUA.


În acest context, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a solicitat „expulzarea'' ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, pe care l-a acuzat că s-ar fi amestecat nepermis de mult în activitatea parlamentară și guvernamentală a României.

„Date fiind ingerințele repetate în treburile interne ale țării mele, solicit expulzarea de urgență a ambasadorului Hans Klemm. Dacă suntem cu adevărat un stat independent și suveran, dacă ne respectăm Constituția și pe noi înșine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador în activitatea parlamentară și guvernamentală, precum și în politica românească în ansamblul ei. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, așa cum nu e, în general, treaba niciunui ambasador cum anume hotărâm noi să ne construim propriul cadru legislativ", a scris Pleșoianu, miercuri, pe pagina lui de Facebook.



La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este îngrijorat de faptul că „niște ambasadori' în România își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea privind legile justiției.

„Și eu sunt îngrijorat când am văzut din presă și am citit ce s-a încercat ieri să se facă la CSM. Și eu sunt îngrijorat când văd niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe o dezbatere. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi", a afirmat Dragnea.

Și șeful Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat dezamăgit de poziția Ambasadei Statelor Unite la București, care a atras atenția asupra riscurilor la care se expune România prin modificarea Legilor Justiției, potrivit Mediafax.

„Mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei americane. Şi eu am privit cu admiraţie la America, o ţară care e prin esenţă ţara libertăţilor, în care libertăţile sunt sfinte. Aceşti ambasadori se fac că nu văd că în România normele elementare juridice nu sunt respectate. Avem permanent abuzuri, excese în justiţie, suntem pe locul întâi în UE la procese pierdute la CEDO. Ce dovadă mai bună că există o problemă imensă în justiţie? Am ajuns într-o republică dictată de procurori”, a spus Tăriceanu, la Mamaia, unde a avut loc ședința coaliției de guvernare PSD-ALDE.

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a declarat, sâmbătă, că declarațiile „tranșante” ale unor politicieni români dăunează dialogului româno-american. Precizarea vine în contextul în care mai mulți social-democrați, între care și șeful PSD, Liviu Dragnea, au reacționat la comentariile Ambasadei SUA la București, privind propunerile de modificare a Legilor Justiției, informează Agerpres.

„Cred că este important să avem propriile noastre dezbateri și cred că nimeni nu interferează în propriile noastre dezbateri, dacă suntem inteligenți și analizăm lucrurile din acest unghi. (…) Lumea vrea predictibilitate, vrea o legislație eficientă, vrea state solide din punctul de vedere al modului în care controlează fenomenul corupției și cred că e în interesul nostru să fim un astfel de stat. Eu cred că numai dialogul poate face partea americană sau partea română să înțeleagă care sunt implicațiile și premisele. Strică acest dialog declarațiile pur și simplu tranșante de o parte sau chiar de alta. Nu fac bine acestui dialog, iar noi am făcut progrese imense din acest punct de vedere. (…) E păcat la nivel de discurs narativ să intrăm în polemici care nu fac bine niciunei părți", a spus Maior, într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă