11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCAB cere o expertiză medico-legală în cazul torționarului Alexandru Vișinescu, care vrea...

CAB cere o expertiză medico-legală în cazul torționarului Alexandru Vișinescu, care vrea să scape de închisoare

UPDATE 10.50: Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, din oficiu, că Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, să facă o expertiză medicală şi să stabilească dacă torţionarul Alexandru Vişinescu poate fi tratat în reţeau medicală a sistemului penitenciar, potrivit News.ro.

Vişinescu a făcut o cerere de întrerupere a pedepsei pe motive medicale şi nu a fost prezent în sala de judecată. La termenul de vineri, avocatul lui Vişinescu a depus dosarul medical al clientului său, după care judecătorul a pus în discuţie efectuarea unei expertize medico legale care să precizeze dacă Vişinescu suferă de o boală care nu poate fi tratată în regim de detenţie. Apărătorul acestuia a declarat că este de acord cu această expertiză şi a mai precizat că în acest moment, fostul comandant de penitenciar are nevoie de însoţitor permanent.

Următorul termen a fost stabilit pentru 12 septembrie, până când ar trebui să fie gata şi expertiza dispusă de instanţă.



Curtea de Apel București analizează, vineri, cererea de întrerupere a pedepsei, formulată de torționarul Alexandru Vișinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. El motivează solicitarea pe baza problemelor medicale, informează Agerpres.

În 10 februarie, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici. Totodată, instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro.

Alexandru Vișinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Procurorii susțin că, în perioada 1956 — 1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, ar fi săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care ar fi avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic. Astfel, deținuții ar fi fost supuși unor condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente și fără să li se acorde îngrijiri sau asistență medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv, condițiile de detenție inumane, relele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de deținuți ar fi fost acțiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

„Condițiile de viață din Penitenciarul Râmnicu Sărat, așa cum reies din documente și au fost descrise și de foștii deținuți, au creat premisele apariției unor afecțiuni deosebit de grave, soldate în câteva cazuri cu decesul, probând natura abuzivă și tratamentul neglijent aplicat de comandantul închisorii, lt. col. (r) Vișinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio formă condițiile minime de supraviețuire pe termen lung, având în vedere că de cele mai multe ori sentințele se întindeau pe o perioadă care depășea 10 ani. Decesul deținuților survenea, astfel, în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceștia erau torturați fizic și psihic", precizează procurorii.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă