14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportFormula 1„Akram Sh”, mesaj pe Facebook, în 2014: „Încerc să mă pierd în...

„Akram Sh”, mesaj pe Facebook, în 2014: „Încerc să mă pierd în mulțime, dar nu reușesc”. Contul, presupus a fi aparținut soțului lui Sevil Shhaideh, a fost șters în ultimele 24 de ore | FOTO

UPDATE 16.40: În momentul de față nu mai este disponibil nici contul oficial de Facebook al lui Akram Shhaideh. 


Un cont de Facebook cu numele de „Akram Sh” a fost suspendat/șters de titularul său. Reporterii „României libere” au reușit să acceseze acest cont în cursul zilei de ieri, însă astăzi conținutul nu a mai fost disponibil. Am reușit însă să salvăm mare parte din discuții cu ajutorul memoriei Google. 

Nu este exclus ca acest cont să aparțină lui Akram Shhaideh, soțul lui Sevil Shhaideh, propusă de PSD pentru funcția de premier și refuzată de președintele Klaus Iohannis.  

Citește și: DEZVĂLUIRI. Soțul lui Sevil Shhaideh a înființat o firmă în România, deși lucra pentru regimul dictatorial al-Assad. El venise la studii în țara noastră 


Contul de Facebook al lui „Akram Sh” înainte de a fi suspendat/șters.


Contul de Facebook după ce a fost suspendat/șters

Extrem de interesant este că, în februarie 2014, ”Akram Sh” a avut un scurt dialog cu Hajar Baghasa, care, potrivit informațiilor de pe propria pagină de Facebook, este din Damasc și lucrează pentru Organizația Națiunilor Unite (ONU), cu sediul la New York (SUA).


Dialogul este lapidar și destul de criptic. Hajar Baghasa îi scrie în data de 22 februarie 2014, la ora 13.23, iar „Akram Sh” răspunde 6 zile mai târziu, pe 28 februarie 2014, ora 22.57. Schimbul de replici a fost tradus pentru „Romania liberă” de mai multe persoane cunoascătoare a limbii arabe. El sună în felul urmăător:

„Hajar Baghasa: Unde ești? Sper că ești bine.
Akram Sh: Am încercat să joc rolul omului invizibil și omul invizibil m-a gâtuit, așa că a ramas doar omul. Hahaha.”

Replica lui Akram Sh este o glumă tipic siriană, spun cei care au tradus pentru RL scurtul dialog, și are sensul ”încerc să mă pierd în mulțime, dar nu reușesc”.

După cum puteți observa din imaginea de mai sus, aceste comentarii sunt făcute la o postare a lui „Akram Sh”, în care acesta distribuia pe pagina sa de Facebook un link la secțiunea „Cărți” a site-ului Russia Today, varianta în limba arabă, cu următorul comentariu: „Very nice” („Foarte frumos” – t.n.)

Un alt element interesant este fapul că numele folosit la înregistrarea contului de Facebook, care diferă de numele de „Akram Sh” folosit pentru cont, este „iakontrusescu”. 

De precizat că Iakhont este denumirea rachetelor rusești comandate Moscovei de Siria în 2007 și furnizate în 2011. 

„Sistemele Iakhont, în versiunea furnizată Siriei au fost comandate Rusiei încă din 2007, primele instalații ajungând la destinatar în 2011”, a scris New York Times. La fabricarea rachetei Iakhont s-a folosit tehnologia stealth, care permite să nu fie depistată de mijloacele de radiolocație. Aceste rachete sunt extrem de eficiente, pentru că lovesc cu o forță nemaipomenită, sunt aproape imposibil de urmărit și doborât, iar radarul ei nu poate fi bruiat. În plus, adaugă NYT, lansatoarele sunt mobile, ceea ce reduce și mai mult șansele de a fi nimicite. „Este de imaginat, scrie mai departe publicația menționată, că noile rachete livrate Siriei dispun de caracteristici și mai înspăimântătoare.” 

Userul „Iakhont Rusescu” este folosit și pentru un cont pe www.goodreads.com, o rețea socială dedicată cărților, pe care utlizatorul este foarte activ. Contul conține simbolurile loialității față de regimului al- Assad. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă