6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Vaduva Neagra" da tarcoale pe litoral

“Vaduva Neagra” da tarcoale pe litoral

Plaja dintre Agigea si Eforie a fost invadata de paianjeni identificati de biologi ca fiind "Vaduva Neagra". Muscatura acestora poate fi fatala in special copiilor si persoanelor cu probleme cardiace.

Peste 200 de paianjeni din specia "Vaduva Neagra" au fost gasiti, in doua zile, de un grup de studenti din Iasi care se afla in practica pe litoral impreuna cu un cercetator stiintific. Ei au descoperit paianjenii veninosi pe o plaja salbatica si cu vegetatie dintre Agigea si Eforie frecventata de localnici.
Directorul statiei de biologie marina Agigea, profesorul Gheorghe Mustata, a spus ca numarul de exemplare observate este neobisnuit de mare si le-a identificat ca fiind din specia "Vaduva Neagra". Aceasta este, potrivit biologilor, caracteristica zonei de desert, muscatura paianjenului poate fi fatala in special copiilor si celor care au probleme cardiace. Mustata precizeaza ca populatia trebuie informata si alertata sa nu intre in contact cu un astfel de paianjen. El a afirmat ca ii va sesiza pe specialistii de mediu pentru a lua masuri de protejare a populatiei. De asemenea, a declarat ca toate plajele litoralului trebuie verificate, pentru ca exista posibilitatea ca acest paianjen sa fie prezent si in alte zone. Specialistii afirma ca inmultirea "Vaduvei Negre" a fost favorizata de iarna foarte calda, dar si de seceta din ultima perioada.
Biologul Adrian Anghel, de la Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica din Constanta, a spus ca vor verifica daca este vorba de paianjenul "Vaduva Neagra". "Daca este asa, vom incepe imediat dezinsectia in zona." Deocamdata nu s-au inregistrat cazuri de persoane muscate de acest paianjen.

» Inmultirea "Vaduvei Negre" a fost favorizata de iarna foarte calda si de seceta din ultima perioada.

» Paianjen veninos

De culoare negru-lucios, are un semn rosu in forma de clepsidra pe burta. Paianjenul nu este agresiv, dar musca instinctiv daca este atins sau amenintat. Muscatura provoaca dureri intense, umflaturi locale minore, iar in cazuri extreme – crampe abdominale severe, ameteli, febra, tremuraturi, probleme respiratorii, convulsii urmate de deces.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă