6.6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Trecerea la euro - ce pierdem, ce castigam?

Trecerea la euro – ce pierdem, ce castigam?

» Cel mai probabil, preturile produselor cotidiene vor creste inaintea introducerii monedei europene pentru ca masura sa nu poata fi atribuita acestui proces, considera analistii X-Trade Brokers.
» Pentru companii adoptarea euro va insemna eliminarea pierderilor rezultate din vanzarea si cumpararea de valuta.

Spre deosebire de multe alte state care au aderat din start la moneda europeana, in Romania introducerea monedei euro va avea, pe de o parte, un efect mai putin socant pentru consumatori, iar pe de alta parte, un efect "tonic" pentru economia tarii. "Dupa cum se prefigureaza lucrurile in cazul actualei crize economice, relansarea economica incepe sa aiba slabe sanse de a se resimti inainte de 2012; intrucat aderarea Romaniei la moneda euro este planificata pentru anii 2014-2015, totul va depinde de noua conducere a BNR: daca aceasta va studia cu atentie atat greselile, cat si reusitele diferitelor tari la introducerea monedei unice si daca va aplica masurile cele mai potrivite, atunci Romania va putea cunoaste un nou «boom» economic, intrucat va cumula cresterea economica postcriza cu cea care poate fi generata de introducerea monedei unice", spune Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Majoritatea facturilor pentru apa, curent, gaze si telefoane, dar si pentru bunuri mai costisitoare, cum ar fi articolele electronice, masinile sau locuintele etc., se calculeaza deja in euro, desi acestea sunt platite in lei. Astfel, orice incercare a producatorilor de a majora preturile din cauza aderarii la moneda unica va putea fi usor observata de catre clienti. "Cel mai probabil, preturile produselor cotidiene vor creste inaintea introducerii monedei europene, pentru ca masura sa nu poata fi atribuita acestui proces. Pentru companiile romanesti insa, in mod special pentru industria producatoare si exportatoare, introducerea monedei europene va aduce avantaje mari, deoarece pierderile, rezultate din vanzarea si cumpararea valutei, vor disparea", a precizat Victor Safta.

Experienta tarilor europene in ceea ce priveste introducerea monedei euro a cunoscut ambele extreme: unele economii au fost afectate in mod negativ, in timp ce altele au profitat din plin. De exemplu, in Germania, desi rata de schimb oficiala a fost de 1,95 marci pentru un euro, majoritatea producatorilor si comerciantilor au rotunjit preturile in sensul cresterii acestora, fapt care a condus la scaderea masiva a consumului. Astfel, in 2002, anul introducerii monedei europene, Germania a avut o rata a inflatiei anuale de doar 1,9%, desi in primul trimestru aceasta crescuse la 4,8%, intrucat comerciantii au fost in cele din urma "obligati" sa scada preturile. In acel an, PIB-ul german a inregistrat o crestere de doar 0,2%. Acest fapt a fost cauzat de scaderea consumului cu 6,8%, evolutie contrabalansata de o crestere puternica a exporturilor, deoarece industria germana scapase de "povara" unei monede coplesitor de puternice –  marca germana.

In schimb, state mici, cu monede pana atunci destul de nesemnificative pe plan mondial, au inregistrat cresteri economice substantiale dupa introducerea monedei unice. De exemplu, PIB-ul Irlandei a crescut in 2002 cu 6,4%, cel al Luxemburgului, cu 4,1%, iar in cazul Austriei cresterea a fost de 1,6%. In ceea ce priveste Romania, aceasta are mari sanse de a profita, de asemenea, de pe urma introducerii monedei europene, spun analistii de la X-Trade Brokers. "O firma romaneasca ce incaseaza euro din strainatate este intotdeauna obligata sa ii schimbe in lei, de obicei la un curs mult mai mic decat cel al BNR, pentru a-si plati furnizorii locali, salariile etc. In schimb, preturile materialelor de productie cumparate de la furnizorii locali se calculeaza in euro, dar se factureaza in lei la cursul BNR.

 

Aceasta diferenta intre cumpararea si vanzarea leului micsoreaza profiturile realizate de companiile care produc pentru export", subliniaza analistii de la X-Trade Brokers. In final, va prezentam evolutia aurului si argintului in intervalul 5-9 octombrie, metalele pretioase fiind un reper important pentru investitori in aceasta perioada. Aurul a atins un nou maxim istoric la nivelul de 1060.60 dolari/uncie, dupa ce a trecut usor de valoarea anterioara, ce se situa la 1032,40, aceasta devenind acum suport important. Indicatorul MACD are o configuratie pozitiva, cu linia MACD in apreciere deasupra liniei-semnal, in timp ce RSI a generat un  semnal de vanzare prin iesirea din zona de supracumparare. O corectie pana in nivelul-suport de 1032,40, urmata de o miscare ascendenta pana in zona tintei de 1090,00 data de triunghiul simetric, sunt foarte probabile.

Dupa ce a inregistrat o corectie pana in suportul de la 16,20 dolari/uncie, argintul a ajuns si el la o noua valoare maxima pentru anul 2009, insa nu a aratat aceeasi putere de crestere ca aurul, miscarea fiind mult mai lenta, iar cotatia actuala aflandu-se inca departe de maximul istoric atins anul trecut. Rezistenta pentru acest instrument este data de maximul local de la 17,88. Indicatorii au configuratii divergente, MACD aratand o situatie pozitiva, in timp ce RSI scade. De asemenea, ambii indicatori au divergente negative in formare. In cazul in care pragul de 17,88 nu este depasit in zilele urmatoare, o noua testare a suportului de la 16,20 este probabila.

Cele mai citite

Simona Halep servește direct din Tribunal!

Simona Halep a anunțat că va încerca o nouă strategie în 2024: în loc să folosească o rachetă de tenis, va lovi adversarii...

Elias Charalambous, rezervat după victoria lui FCSB. „Nu înseamnă nimic că suntem pe primul loc”

FCSB s-a impus cu 2-1 împotriva celor de la FC Botoșani, în etapa a 19-a din Liga 1, și a urcat pe primul loc...

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a primit interdicția de a părăsi țara

Președintele sud-coreean și-a cerut scuze public și a spus că lasă soarta politică și juridică la mâna Partidului Puterii Poporului, dar nu a demisionat Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă