Odata incheiata prima etapa a refacerii pietelor financiare, condusa de un entuziasm exagerat si de o revenire spectaculoasa a apetitului pentru risc fata de un minim record, investitorii au revenit la o abordare mult mai obiectiva si mai corelata cu contextul economic real. Inceputul lunii iulie a fost caracterizat de scaderi substantiale, iar daca, initial, parea sa aiba loc doar o rotatie a capitalurilor catre sectoarele defensive, chiar si aceste active s-au alaturat, ulterior, trendului descendent. Astfel, in intervalul 2-8 iulie, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 3,83%, S&P500 – cu 4,74%, iar Nasdaq100 cu 4,71%. Corectia burselor de actiuni a fost insotita de o scadere a pretului barilului de petrol cu 13,23%, pana la minimul ultimelor sase saptamani, si, in general, de vanzari masive pe pietele de marfuri.
Sentimentul negativ si aversiunea fata de risc au fost evidentiate, de asemenea, prin deprecierea semnificativa a dolarului si monedei unice europene fata de yenul japonez. Desi doar iminenta sezonului de rezultate financiare ar fi fost suficienta sa determine o retragere temporara a investitorilor, au existat si alti factori importanti care au accentuat temerile. Situatia este critica inca pe piata muncii din Statele Unite, unde s-au pierdut 467.000 de locuri de munca in decursul lunii trecute – cu aproape 100.000 mai mult decat se estimase, iar rata somajului a atins nivelul de 9,5%. In conditiile in care datele macroeconomice descurajasera deja bursele si readusesera in actualitate semnele de intrebare cu privire la ritmul de refacere a economiei, speculatiile cu privire la intentiile guvernului de a elabora un al doilea program de stimulare nu au facut decat sa toarne gaz peste foc.
Decisive pentru evolutia pietelor in viitorul apropiat sunt, desigur, rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea. Datele sugereaza un declin de aproximativ 36 de procente al profiturilor companiilor ce fac parte din S&P500, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta, practic, o stagnare fata de trimestrul intai 2009. Atentia tuturor va fi insa indreptata, cu precadere, catre declaratiile oficialilor companiilor privind prognozele pentru restul anului.
Material realizat cu sprijinul analistilor WBS