0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeAlegeri 2016Solutii de joburi pentru persoanele concediate

Solutii de joburi pentru persoanele concediate

» Meserii precum bona, gradinar, menajera sau sofer sunt doar cateva variante de slujbe la care puteti apela rapid, cel putin o perioada. Un sofer pentru protocol poate sa aiba o leafa lunara si de 3.000 de lei.

Numeroase familii apeleaza la serviciile unei menajere sau ale unei bone. La casele mari este nevoie si de soferi, si gradinari. Astfel de slujbe, spun specialistii in resurse umane, pot constitui solutii viabile pentru cei care au fost dati afara si care vor sa-si gaseasca rapid serviciu.
Desi cererea este destula, salariile au scazut si in acest domeniu, insa pot fi calificate drept decente. "Exista suficiente locuri de munca pentru cei care au deschidere catre reconversie profesionala, daca accepta ideea sa lucreze intr-o familie. Insa salariile nu sunt fabuloase", spune Antoaneta Istrate, managerul agentiei Antoanette Services din Capitala, specializata in recrutarea si plasarea personalului casnic.

In cazul in care serviciile sunt prestate catre persoane fizice, se stabileste o suma in functie de programul agreat si de sarcinile de indeplinit. "Sumele platite de catre companii difera si ele in functie de mai multi factori, insa media salariului pentru un program full-time – 8 ore/zi, 5 zile/saptamana – poate ajunge la 1.200 de lei/luna pentru o menajera si chiar si 3.000 de lei/luna pentru un sofer de protocol. In afara acestor limite salariale maxime, majoritatea angajatorilor ofera intre 700 si 1.200 de lei/luna pentru cele doua posturi mentionate", spune Monica Georgescu, consultant in cadrul companiei Lugera&Makler.
Pana anul trecut, angajarea unei menajere sau a unei bone reprezenta un demers cel putin indelungat, intrucat nu existau aplicanti disponibili, iar cei existenti aveau pretentii salariale considerabile. "Aceste aspecte au cunoscut o ajustare in ultimul an. Acum exista mai multi candidati pentru acest tip de pozitii, iar pretentiile salariale au fost si ele ajustate pe fondul mediului economic global", explica Bianca Moraru Demeter, project manager la compania de resurse umane Professional.

Se cauta bone care vorbesc corect
Desi pot parea slujbe banale, a fi bona sau gradinar nu este chiar atat de simplu. Cand vine vorba de angajarea unei bone, discutiile sunt interminabile. Cele mai cautate sunt femeile "de incredere", care au ceva experienta de lucru cu copiii si care au absolvit cursuri de prim-ajutor. "Am avut o bona care fura din casa. Nu mult. Maruntisul. Practic, isi lua bacsisul. Pe o alta am gasit-o in casa cu iubitul ei", spune Mariana B., o tanara mamica din Bucuresti, care a preferat, in cele din urma, varianta gradinitei cu program prelungit.
In functie de varsta copiilor, familiile angajatoare vor ca dadacele sa aiba pregatire pedagogica, sa nu faca greseli de exprimare si sa stie o limba straina. "Limbile straine sunt cerute in special de familiile de expati care circula mult. O bona trebuie sa stie sa ceara meniul chelnerului", precizeaza Antoaneta Istrate, managerul agentiei Antoanette Services. O dadaca extraordinara este atenta, are rabdare si experienta in ingrijirea copiilor.

Menajera perfecta, "invizibila"
De regula, familia care angajeaza menajera vrea ca aceasta sa fie foarte bine organizata si sa faca ordine fara sa-i deranjeze pe locatarii casei. Practic, trebuie sa fie "invizibila" si sa-si faca foarte bine treaba, fara sa devina "vizibila". Cateodata i se mai cere sa faca si de mancare si, daca este cazul, sa stea cu copilul, in cazul in care parintii intarzie.

Gradinar cu notiuni de botanica
Si salariile gradinarilor sunt decente in vreme de criza – intre 1.000 si 2.500 de lei, in functie de ce treburi sunt de facut si, evident, pentru cine. Cel mai bine platiti sunt cei care au experienta si iubesc natura. "Nu oricine da cu sapa si uda florile este gradinar. Trebuie sa stie sa aiba grija de un trandafir, sa aiba notiuni de amenajari exterioare", mai spune Antoaneta Istrate. Se mai cer cunostinte de botanica si plantare, sezonalitate, chiar si forta fizica.

Sofer disponibil nonstop
O alta solutie pentru cei care vor sa depaseasca perioada de criza cu bine si care vor rapid si un loc de munca este jobul de sofer. Un conducator auto la o firma are in jur de 1.500 de lei. Daca este soferul personal al unei personalitati, poate sa ia si 3.000 de lei. Sunt preferate persoanele care sa aiba disponibilitate maxima, indiferent de ziua saptamanii sau daca este zi sau noapte. Se mai cer experienta, spirit de orientare, responsabilitate si sa nu fi avut accidente rutiere.

VARIANTE
» Unde sa cautati oferte
» La firmele specializate in recrutare;
» In anunturile de mica publicitate;
» La reteaua de cunostinte, vecini, rude, prieteni;
» Puteti apela si direct la angajator.

Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

Solicitarea istoricului auto pentru vehiculele din România dezvăluie că sedanul este cel mai popular tip de caroserie

Diferite tipuri de caroserie reflectă nevoi diferite. Unii șoferi preferă hatchback-urile mici, în timp ce alții optează pentru variante mai încăpătoare cum ar fi...

Joe Biden către Congresul SUA: O victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar lăsa Moscova în poziția de a ataca aliații din NATO

Președintele Joe Biden a pledat miercuri în fața republicanilor, în Congresul SUA, pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că o...
Ultima oră
Pe aceeași temă