Numărul de bugetari va trebui redus cu 4% în 2010, respectiv cu aproape 60.000, iar dacă Guvernul nu va lua acceastă măsură până în octombrie, salariile angajaţilor de la stat vor fi îngheţate şi în 2011, pentru a ne încadra în ţinta de cheltuieli convenită cu FMI, au declarat surse guvernamentale pentru NewsIn.
„Dacă nu se dau afară cel puţin 4% din angajaţii de la stat, nu putem indexa salariile angajaţilor din sistemul bugetar în 2011. Măsura trebuie luată până pe 15 octombrie, când ne ducem în Parlament cu bugetul pe anul următor. Dacă nu se ia această decizie, şi numărul disponibilizaţilor va fi mai mic de 60.000, salariile vor fi indexate foarte puţin, cu diferenţa de bani care se economiseşte în acest fel”, au precizat vineri, pentru NewsIn, surse guvernamentale.
Reprezentanţii guvernamentali au adăugat că, „dacă până în octombrie nu avem date clare, nu putem merge cu creşterea salariilor pentru că trebuie să atingem acea ţintă de 8,2% din PIB pentru cheltuielile cu salariile în 2011”.
Sursele au adăugat că „urmează a fi disponibilizaţi încă 15.000 de angajaţi din învăţământ în septembrie, 3.300 de salariaţi din asistenţă socială, în condiţiile în care alte 19.000 de persoane ar urma să iasă din sistem pe cale naturală, respectiv prin pensionare, demisie, deces,..”.
În plus, vor trebui făcute disponibilizări şi în administraţia locală, precum şi în sănătate, prin transformarea spitalelor din mediul rural în cămine de bătrâni. În ceea ce priveşte disponibilizările care ar putea avea loc în administraţie, reprezentanţii guvernului au explicat că Ministerul Administraţiei şi Internelor aşteaptă un răspuns din partea Fondului Monetar internaţional (FMI) în legătură cu proiectul de lege care instituie standardele de cost în administraţia locală.
„Din administraţia centrală ar tebui disponibilizate aproape 2.000 de persoane, de la Ministerul Dezvoltării, Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei, în urma comasării cu Ministerul Turismului, Ministerul IMM-urilor şi respectiv cu Ministerul Sporturilor. Este vorba de angajaţii care lucrează în direcţiile ce se regăseau în fiecare dintre ministerele comasate”, au mai explicat sursele.