Persoanele care au un venit anual exclusiv din drepturi de autor si conventii civile de cel putin patru salarii medii brute vor fi obligate sa plateasca integral CAS de 31,3%, aceasta putand fi intre circa 220 si 2.870 de lei lunar, in functie de suma pentru care vor opta sa faca plata contributiei, potrivit Mediafax.
Potrivit proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, supus dezbaterii publice, pentru persoanele care realizeaza venituri exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, nivelul contributiei va fi de 31,3%, acelasi stabilit pentru conditii normale de lucru.
Sunt obligate sa plateasca CAS doar persoanele platite exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, astfel ca vor plati CAS doar cei care au un venit anual de cel putin 7.344 de lei.
Pentru baza de calcul a acestei contributii a fost stabilit un plafon minim, respectiv venitul lunar asigurat inscris in declaratia individuala de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1 utilizat in Legea salarizarii unice, de 705 lei, si un plafon maxim, corespunzator valorii a cinci salarii medii brute pe luna.
Astfel, CAS de 31,3% se aplica intre minimum de 705 lei, rezultand o contributie lunara de circa 220 de lei, si maximum 9.180 (reprezentand valoarea a cinci salarii medii), adica aproximativ 2.870 de lei.
Potrivit proiectului legii unitare de pensii, contributia de asigurari sociale in aceste cazuri trebuie virata pana la data de 15 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata. In cazul neachitarii la termen a CAS, Casele teritoriale de pensii pot trece la executarea silita pentru incasarea sumelor cuvenite, conform dispozitiilor legale privind executarea creantelor bugetare.
Nivelul contributiei de asigurari sociale poate varia intre circa 220 de lei si 2.870 de lei si in cazul altor categorii de persoane, respectiv asociat unic, asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora sau alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.
Potrivit proiectului, in termen de sase luni de la publicarea legii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Casa Nationala de Pensii Publice si casele de pensii sectoriale vor fi obligate sa coreleze bazele proprii de date pentru realizarea unei evidente corecte si unitare a drepturilor si obligatiilor participantilor la sistemul public de pensii, precum si la sistemul fondurilor de pensii administrate privat.
Anual, dupa depunerea situatiilor financiare, respectiv a declaratiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice transmit caselor teritoriale de pensii situatia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare.
Cotele de contributii de asigurari sociale, stabilite prin noua lege a pensiilor, sunt diferentiate in functie de conditiile de munca normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca.
Astfel, cotele de contributii de asigurari sociale sunt stabilite la 31,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% de angajatori, 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% de angajatori, 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.
Proiectul de lege va fi in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pana in 5 februarie.
Reprezentantii Bancii Mondiale au cerut joi, intr-o intalnire cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, ca proiectul Legii pensiilor sa fie trimis in Parlament in prima saptamana din luna februarie, iar grila unica de salarizare si procedurile de implementare sa fie definitivate in cel mai scurt timp.