Legislaลฃia muncii poate dezavantaja companiile care sunt nevoite sฤ renunลฃe la oameni în perioadฤ de crizฤ, din cauzฤ cฤ este gânditฤ pentru alte vremuri.
Codul muncii ridicฤ probleme pentru profesioniลtii din departamentele juridic ลi de resurse umane, întrucât existฤ o discrepanลฃฤ între realitatea relaลฃiilor de muncฤ de astฤzi ลi prevederile Codului muncii. Aceasta este una dintre concluziile seminarului organizat sฤptฤmâna trecutฤ de Business Review, în parteneriat cu bpv Grigoโจrescu, KPMG România ลi Salans.
„Criteriile sociale sunt extrem de importante, însฤ performanลฃa ar trebui sฤ conteze mai mult în Codul muncii, din perspectiva aspectelor legate de concedieri”, a precizat Silvia Radu, Governmental Programs Executive – IBM România.
Anca Grigorescu, partener fondator bpv Grigorescu, a declarat: „În ceea ce priveลte legislaลฃia muncii, din perspectiva flexibilitฤลฃii contractelor de muncฤ la angajฤri ลi a încetฤrilor acestora, se impun anumite mฤsuri de modificare a pachetului legislativ privind Codul muncii”. „Pe lângฤ flexibilitate, ลi performanลฃa este o noลฃiune care ar trebui ridicatฤ prin lege la nivel de principiu, atât în sectorul privat, cât ลi în cel public”, a completat Anca Grigorescu.
Mihaela Buzilฤ, Advisory Director în cadrul KPMG România, a punctat cฤ, deลi rata ลomajului a scฤzut în aprilie 2010 faลฃฤ de martie 2010 de la 8,39 la 8,07%, totuลi, faลฃฤ de aprilie 2009, este o creลtere de la o ratฤ a ลomajului de 5,7%.
„Nu cred cฤ au fost domenii neafectate de crizฤ. Cele mai mari 20 de companii din România au desfiinลฃat 20.000 de locuri de muncฤ. Cea mai mare pondere a provenit din domeniul construcลฃiilor, urmatฤ de domeniul industriei ลi de cel bancar. Retailul ลi call-centerurile au fost domenii excepลฃie, care au înregistrat un traseu pozitiv. În total însฤ, în 2009 s-au creat aproximativ 10.000-11.000 de locuri de muncฤ”, a concluzionat Mihaela Buzilฤ.