6.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeAlegeri 2016Ministrul Muncii: Varsta de pensionare a femeilor ar putea creste la 65...

Ministrul Muncii: Varsta de pensionare a femeilor ar putea creste la 65 ani pana in 2030 (VIDEO)

Guvernul ar putea creste pana in 2030 varsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, care va ajunge, astfel, la acelasi nivel cu varsta de pensionare a barbatilor, ca urmare a presiunilor facute de Banca Mondiala, a declarat marti, la Realitatea TV, ministrul muncii, Marian Sarbu, citat de Newsin.

"Avem o presiune importanta din partea Bancii Mondiale pentru a lua o decizie in ce priveste egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana la sfarsitul anului. Propunerea Bancii Mondiale este ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, iar propunerea noastra este ca ca aceasta perioada sa se intinda pana in 2035. Cred ca in 2030 varsta de pensionare a femeilor si barbatilor ar putea ajunge la 65 de ani", a spus Sarbu.

"Sper sa pot convinge organismele internationale cu care negociem aceste programe de nevoia adoptarii acestor programe in functie de situatia existenta in Romania", a mai spus ministrul.

Banca Mondiala recomanda Guvernului Romaniei reformarea sistemului de pensii si a pietei financiare, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat transmis NewsIn in 31 martie.

Estimarile pentru anul 2050 arata ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.

Drept urmare, daca nu va fi abordata problema imbatranirii populatiei, aceasta va pune in pericol siguranta economica si bunastarea pensionarilor, se arata in comunicatul Bancii Mondiale.

"Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice – 70 de ani – pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala.

Potrivit comunicatului, raportul analizeaza mai multe optiuni de ajustare a beneficiilor sau a regulilor de indexare a acestora, care, singure sau in combinatie, pot fi folosite in abordarea sustenabilitatii fiscale a sistemului de pensii, ce se deterioreaza, si protejarea sigurantei economice a pensionarilor.

"Studiul nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga "combinatia de masuri' dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", a tinut sa precizeze Banca Mondiala.

Cele mai citite

Șofer, transportat la spital, după ce un TIR s-a răsturnat/ FOTO

Un șofer în vârstă de 59 de ani, care conducea un TIR încărcat cu balast, a  fost transportat la spital, după ce s-a răsturnat...

Naţionala feminină de fotbal a României, eșec drastic în fața Finlandei

Naţionala feminină de fotbal a României a pierdut fără drept de apel în fața Finlandei, cu scorul de 6-0, la Turku, într-un meci din...

Ultima zi națională a lui Iohannis, zi de glorie pentru Ciolacu. Șeful Guvernului a făcut o “baie de mulțime” la Arcul de Triumf iar...

Aproape 3000 de militari, 130 de mașini blindate și 40 de avioane și elicoptere au participat la parada militară de la Arcul de Triumf,...
Ultima oră
Pe aceeași temă