» Mentinerea dobanzilor bancare la un nivel ridicat comparativ cu dobanda de politica monetara stabilita de BNR ar putea atrage speculatorii si influenta evolutia monedei nationale, se arata in analiza saptamanala de piata a X-Trade Brokers (XTB).
"Daca bancile comerciale nu vor scadea apreciabil dobanzile, diferenta dintre rata bancara si rata de referinta va ramane ridicata si va stimula intrarea de fonduri speculative in sistemul bancar romanesc, interesate sa achizitioneze lei si sa ii investeasca la aceste dobanzi mari. Evident, acest fapt va conduce la aprecierea monedei nationale, care, in conditii normale de piata, s-ar devaloriza", a explicat Victor Safta, directorul casei de brokeraj.
BNR a decis, saptamana trecuta, atat scaderea dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9%, cat si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, la valuta de la 40% la 35%, iar la lei de la 18% la 15%; se apreciaza ca banca centrala a eliberat din rezerve in jur de doua miliarde de euro. Efectul urmarit de aceste masuri ar fi stimularea creditarii, in conditiile in care, pe fondul scumpirii banilor, cererea de imprumuturi bancare este la aproape 30% din nivelul inregistrat in urma cu un an.
Desi au mai scazut in ultima perioada, ratele medii ale dobanzilor la credite raman totusi ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. "Cererea solvabila de credite este scazuta in perioada actuala, atat in ceea ce priveste populatia, cat si companiile, iar acest fapt poate diminua apetitul bancilor de a scadea, la randul lor, semnificativ dobanzile si de a introduce in economie sumele eliberate de BNR. Alternativa acestora este specularea banilor returnati din rezerve pe pietele financiar-bancare si de capital", a explicat Victor Safta.
Analiza tehnica
Investitorii interesati de tranzactii forex au saptamana aceasta la dispozitie analize pentru doua instrumente. Petrolul evolueaza in range-ul format in ultima perioada intre suportul de la 65,95 dolari/baril si rezistenta de 72,28, fiind situat in apropierea suportului. Desi rezistenta din 72,28 a fost sparta pentru putin timp, acest lucru a fost rezultatul unui anunt privind atacurile din Nigeria si a avut loc dupa un gap mare care a fost umplut in aceeasi zi, mai mult chiar, petrolul terminand ziua cu o variatie negativa mare. In graficul zilnic se observa ca spargerea suportului ar crea o formatiune de dublu top, iar tinta ar fi situata in jurul cotatiei 60. Indicatorul MACD are o configuratie negativa, linia MACD fiind situata sub linia semnal si sub nivelul zero, iar indicatorul RSI este neutru. In ultima saptamana, petrolul a avut mai multe deschideri cu gap in sus, urmate de umplerea gap-urilor si de inchideri negative.
Aceste gap-uri pot fi considerate gap-uri de final de trend (exhaustion gaps), fiind semnale importante privind iminenta unei miscari descendente. "Desi consideram ca scenariul este unul negativ, deschiderea de pozitii short este indicata abia dupa spargerea suportului din 65,95 (cu o lumanare zilnica inchisa sub acest nivel)", spun analistii XTB. Cotatia aurului a intrat intr-o evolutie laterala dupa spargerea liniei de trend descendent, fiind incadrata intre valorile de 926,5 si 943,30. Tinta data de formatiunea tip "head&shoulders", situata in jurul valorii 900, nu a fost atinsa, scaderea fiind oprita in jurul suportului din cotatia 913. Dupa cum se poate observa pe grafic, linia de rezistenta din 943,40 este una foarte puternica, fiind testata de multe ori. Indicatorii RSI si MACD nu ne ofera informatii concludente, RSI stagnand in jurul valorii 50, iar MACD avand oscilatii restranse in jurul nivelului zero. Directia evolutiei va fi data de iesirea din range-ul dat de valorile 913,00 si 943,40.
Material realizat cu sprijinul analistilor XTB