6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeAlegeri 2016Managerii din privat nu vor angaja bugetari şomeri

Managerii din privat nu vor angaja bugetari şomeri

Piaţa forţei de muncă din România este împărţită în două categorii mari, cu foarte puţine puncte în comun. Este vorba despre angajaţii de la stat şi cei din privat. Specialiştii din domeniu susţin că angajaţii celor două sectoare sunt persoane “din lumi diferite”. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lui martie 2010, în România erau 765.285 de şomeri, iar dintre aceştia 141.767 erau de la stat, adică 19% din totalul oamenilor rămaşi fără un loc de muncă.

Specialiştii din domeniul resurselor umane susţin că managerii din privat nu sunt interesaţi să angajeze bugetarii şomeri. “Cine să angajeze un om de la stat şi de ce? Nu ar avea niciun motiv să facă asta acum în criză când sunt atâţia alţii pe piaţă. Şi-ar asuma nişte riscuri dacă ar angaja pe cineva din altă lume, că e de la stat sau din altă ţară, este cineva cu totul diferit. La privat şi la stat sunt două lumi complet diferite, nu au nimic în comun. De ce ar face cineva aşa ceva, de ce şi-ar asuma un asemenea risc?”, a spus pentru Realitatea.net George Butunoiu, directorul general al agenţiei de recrutare care îi poartă numele.

De aceeaşi părere este şi directorul general al agenţiei ABC Human Capital, Corina Diaconu. “Din punctul meu de vedere destul de puţini manageri din privat vor angaja şomeri de la stat pentru că gradul de specializare la stat este destul de diferit decât la privat, iar criteriile de eficienţă acolo sunt altele decât în mediul privat. Dacă în privat se practică foarte mult evaluările, angajaţilor, li se măresc salariile în funcţie de de performanţă, la stat se aplică acelaşi tratament pentru toată lumea, deci există destul de puţine criterii de evaluare a activităţi”, a explicat Corina Diaconu.

Ea susţine însă că şi statul are o parte din vină la acest capitol pentru că nu îi încurajează suficient pe managerii din privat. “Nu ştiu cât de mult sunt interesaţi cei din privat să-i angajeze pe cei din sectorul public mai ales că nici programele de stimulare din partea statului nu sunt foarte atractive. La programele de stimulare pentru angajarea şomerilor, procedurile sunt foarte complicate, durează foarte mult şi atunci să spunem că managerii din privat preferă să nu îşi bată capul”, a completat directorul general al agenţiei ABC Human Capital.

Potrivit Corinei Diaconu, industriile care au făcut cele mai multe angajări în 2010 au fost cele din domeniul medical, pharma, BPO(business process outsourcing), IT şi financiar. Ea susţine că pe piaţa muncii private din România se poate observa un reviriment uşor din partea unor industrii, însă nu poate vorbi de o revenire totală a pieţei.

Nici George Butunoiu nu este mai optimist în privinţa revenirii pieţei muncii de la noi din ţară. “Până în toamnă nu cred că este nicio şansă, poate de anul viitor. Unii încă mai speră să fie ceva anul acesta însă eu sunt destul de pesimist, nu prea cred. S-ar putea să fie o mică înviorare spre sfârşitul anului”, a explicat George Butunoiu.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu invită Google să deschidă un centru de date în România

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanți din SUA ai companiei Google, pe care i-a invitat să deschidă un centru de date...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...
Ultima oră
Pe aceeași temă