5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeAlegeri 2016Lovitură pentru fermierii din România

Lovitură pentru fermierii din România

Fermierii din România nu mai pot vinde către ţările membre UE bovine, ovine şi caprine, decât pentru sacrificare imediată. Fermierii pot vinde totuși către țările UE carnea şi alte produse de la aceste animale. 

Restricţiile de vânzare a animalelor ce pot fi afectate de boala limbii albastre au fost impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în acord cu legislaţia europeană.

Fermierii românii pot exporta rumegătoare vii către state terţe, acolo unde nu au dispus altfel autorităţile din ţara respectivă, cum este cazul Iordaniei.

Secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului, Tanczos Barna, susţine că restricţia la vânzarea bovinelor vii impusă de ANSVSA este "o lovitură foarte dură" la adresa fermierilor, fiind posibil ca în urma acestui demers să se ajungă la conflicte între statele membre UE pe anumite pieţe.

"Ne îndreptăm cu paşi repezi către o situaţie de criză. Este foarte posibil ca în urma acestei crize să ajungem la discuţii aprinse, chiar la conflicte între statele membre pe anumite pieţe. Piaţa laptelui, din 2015, o să fie o piaţă care va genera foarte multe dispute, acum avem şi situaţia cu producţia de ouă, o să avem situaţii similare şi la producţia de carne de porc şi bovine, ne aşteaptă zile grele în negocierile cu UE", a declarat secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului.

Secretarul Comisiei pentru Agricultură a Senatului a adăugat că Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri "imediate" pentru a compensa pierderile fermierilor cauzate de interdicţiile de valorificare a animalelor vii spre exterior.

Comerţul intern cu bovine, ovine şi caprine se poate desfăşura fără restricţii, au precizat reprezentanţii ANSVSA.

Un număr de 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând 935 de animale din 158 de comune, potrivit datelor centralizate la 30 septembrie de ANSVSA.

Autoritatea preciza că boala afectează animale din 23 de judeţe, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Buzău (248), Prahova (138) şi Vrancea (123).

Cele mai citite

Disoluția unui partid de laborator/ “Cine nu sare ia condamnare!”

Liderii tefeliștilor n-au mai sărit demult. După lansarea acuzațiilor de corupție formulate de DNA la adresa lui Vlad Voiculescu și a Ioanei Mihăilă, USR-ul s-a...

Sfântul Andrei. Aproximativ 1 milion de români îşi serbează ziua

În jur de 960.000 de persoane cu numele de Andrei sau Andreea, și derivatele acestora, își sărbătoresc ziua joi, cu ocazia Sfântului Apostol Andrei. Conform...

 Îmbrânceli în Parlamentul României, înjurături între parlamentarii AUR și USR. “Du-te, băi, la tomberonul tău”

Scandalul de miercuri din Parlament a pornit după ce, în plen, reprezentanții AUR au spus că în comunism au fost și lucruri bune, precum...
Ultima oră
Pe aceeași temă