Majoritatea băncilor au aplicat de la începutul anului creşteri ale marjelor practicate, consecinţele fiind mai puţin vizibile ca urmare a promoţiilor încă existente şi a nivelului redus la care se găsea la finele anului trecut dobânda interbancară în euro sau lei, afirmă consilieri financiari şi brokeri de credite consultaţi de România Liberă.
„Sunt bănci care au decis să majoreze marjele fixe de dobandă aplicate peste indicii monetari, chiar şi cu câteva puncte procentuale, cum este cazul creditelor de consum fără garanţii imobiliare”, spune Alina Brănescu, de la site-ul de consiliere financiară www.conso.ro.
Potrivit acesteia, creşteri mai mici, de până la un punct procentual, au fost înregistrate la creditele de nevoi personale cu ipotecă sau la cele destinate achiziţiei de locuinţe.
Dobânda interbancară salvează ratele
Deoarece însă indicii de referinţă Euribor şi Robor au avut o evoluţie favorabilă, iar aceştia sunnt incluşi la calculul Dobânzii Anuale Efective (DAE), există situaţii în care creditul este chiar mai ieftin decât anul trecut. „DAE la creditele imobiliare în lei s-a redus de la începutul anului cu 0,4 procente, pâna la 11,4%, în vreme ce în cazul finanţărilor în euro nivelul DAE a coborât cu 0,1%, pănă la 7,9%. Reducerile au fost determinate in special de evoluţia favorabilă a indicilor de referinţă Robor şi Euribor”, spune specialistul conso.ro. În schimb, creditele de consum fără ipoteca în lei s-au scumpit, DAE urcând cu 0,5%, până la 20,4%.
Creşterea marjelor, cuprinsă între 0,5 şi 2%
Tendinţa marjelor la începutul acestui an este de creştere, procentele fiind majorate cu valori cuprinse între 0,5 si 2%, în funcţie de tip de credit şi moneda, spune Anca Bidian, director al brokerului de credite Kiwi Finance. Creşterile de marjă sunt mai mari la creditele în euro. In cazul marjelor creditelor la lei, tendinţa este de conservare. „O parte din aceste majorări au fost absorbite de scăderea indicilor EURIBOR la 3 şi 6 luni la băncile care au operat actualizări”, afirmă ea. In opinia Ancăi Bidian, cele mai mari creşteri pe segmentul de credite garantate s-au înregistrat la produsul de nevoi personale cu ipotecă, în euro. „Impactul majorării cu 1% a dobânzii pentru un credit de 50.000 eur pe 30 de ani este o creştere cuprinsă între 8 si 10% a ratei creditului”, exemplifică Anca Bidian.
Marja variază de la simplu la dublu, în funcţie de bancă, mai arată directorul Kiwi Finance. „Creditele ipotecare în lei au marjele cuprinse între 2% şi 6%, iar cele în Euro între 4% si 8%. Se păstreaza astfel un ecart foarte mare între cel mai mic şi cel mai mare cost al creditelor in piaţă”, afirmă ea.