23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăAlegeri 2016Funcţionarul Public Birocratic Online: Aplicația care te scapă de cozile de la...

Funcţionarul Public Birocratic Online: Aplicația care te scapă de cozile de la ghişeu

O echipă de studenți români a lansat aplicația Funcţionarul Public Birocratic Online (FiBO), care îi ajută pe cetățeni să parcurgă mai simplu și mai ușor toate procedurile administrative atunci când interac-ționează cu instituțiile publice.

Cu ajutorul FiBO poți afla, după câteva clickuri, care sunt pașii de urmat și ce trebuie să conțină un dosar dacă vrei să obții unul sau mai multe documente de la ghișeul unei instituții de stat.

Aplicația a fost dezvoltată de echipa câștigătoare a evenimentului #DiploHack București, desfăşurat în 9 septembrie 2016 la Impact Hub Bucharest, program inițiat și susţinut de Ambasada Olandei în România, alături de OGP România, cu scopul de a promova utilizarea tehnologiei în dezvoltarea domeniilor precum diplomația și transparența instituțională. Din echipa #GLC fac parte studenții Eduard Mititelu (Universitatea Politehnică București), Alex Moldovan (University of Warwick), Alexandru Surdulescu (University of Essex), Alexandru Țurcan (University of Warwick), care s-au întâlnit anul trecut în cadrul Programului de Internship al Guvernului.

„La început, am realizat împreună două aplicații: contact.gov.ro și analytics.gov.ro, iar ulterior am participat, ca echipă, la DiploHack (un hacka-thon organizat de Ambasada Olandei, Impact Hub, OGP Romania). După câștigarea concursului, ne-am ocupat de implementarea aplicației pe care acum o lansăm”, a declarat Eduard Mititelu, membru al echipei de tineri inventatori.

Studenții români sunt conștienți de valoarea proiectelor la care lucrează. „Ceea ce au realizat cei patru studenți români este un exemplu al modului în care tinerii talentați găsesc soluții pentru rezolvarea practică a unor probleme cu care se confruntă România. Folosind această energie creativă, România are toate șansele să joace un rol de lider în lumea emergentă în care trăim, în care datele deschise și soluțiile inovative joacă un rol din ce în ce mai important”, a declarat H.E. Stella Ronner–Grubačić, ambasadoarea Olandei.

De la acte de identitate la evenimente de viață

Funcționarul Interactiv Birocratic Online – FiBO este o aplicație web și pentru mobil (iOS și Android) care le oferă cetățenilor accesul la date și informații despre procedurile administrative privind obținerea și/sau depunerea documentelor necesare în interacțiunea cu instituțiile publice (acte de identitate, permise de conducere, pașapoarte, permise de ședere, formulare fiscale etc.). Obiectivul aplicaţiei este reprezentat de transpunerea fluxurilor administrative într-un format prietenos, disponibil cetățeanului pe diverse dispozitive de comunicare.

Dezvoltarea interactivă tratează într-o primă fază domeniile de interes cu un impact semnificativ pentru cetățeni, urmând ca într-o implementare ulterioară să cuprindă toate domeniile de activitate existente la nivelul administraţiei publice, precum şi evenimentele de viaţă/interacţiunile dintre cetăţeni, organizaţii şi administraţie.

Sistemul este gândit ca un arbore, astfel încât, pe baza unor întrebări, să poată oferi soluții pentru cele mai specifice cazuri. Poți afla ce acte sunt necesare pentru un certificat de deces în cazul unei sinucideri sau pentru eliberarea unui certificat de naștere pentru un copil găsit sau abandonat de mamă în unități sanitare, ori, de exemplu, pentru „acordarea ajutorului de șomaj în cazul absolvenților unei instituții de învățământ în vârstă de minimum 16 ani care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reușit să se încadreze în muncă conform pregătirii profe-sionale”.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă