6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Funcţionarii au scăpat cu 15% tăiere de salariu

Funcţionarii au scăpat cu 15% tăiere de salariu

În primele două luni de austeritate, diminuările de salarii au afectat de două ori mai puţin angajaţii din administraţie şi apărare faţă de cei din sănătate şi învăţământ.

Statul este mai puţin în criză când trebuie să plătească salariile personalului din administraţia publică şi intră brusc în incapacitate de plată atunci când e vorba despre salariile din domeniile sănătăţii şi învăţământului. Concluzia se desprinde din cifrele date publicităţii ieri de către Institutul Naţional de Statistică privitor la evoluţia câştigului salarial mediu pe luna august.

Reforma salarială, doar pe spatele sănătăţii şi învăţământului

Angajaţii din administraţia publică, apărare, sistemul asigurărilor sociale de stat au fost în luna august singura categorie de personal bugetar ale cărei salarii nu s-au diminuat, potrivit spuselor reformiste ale premierului Emil Boc, ci, dimpotrivă, au crescut. Datele Statisticii arată că atât câştigurile salariale medii brute, cât şi cele nete au avut în aceste domenii o majorare de 1,2% în condiţiile în care angajaţii din învăţământ au pierdut în luna menţionată 6,2% din câştigurile nete, iar cei din sănătate 0,5%. Şi în luna iulie angajaţii aparatului de stat au fost mai cu moţ. Dacă profesorii, învăţătorii şi personalul auxiliar din învăţământ au pierdut 22,6% din veniturile nete, iar cei din sănătate 19,8%, în administraţia publică diminuarea a fost de doar 14,4%.

Salariile restante şi primele de vacanţă îl sabotează pe Boc

Institutul Naţional de Statistică nu duce lipsă de imaginaţie atunci când trebuie să justifice cifrele, iar explicaţiile date evoluţiei mai blânde a salariilor din sectorul bugetar se găsesc lună de lună, purtând numele de  „încasări de sume restante” sau prime de vacanţă. Dacă pentru cifrele lunii iulie (care arătau o diminuare de 15% pentru angajaţii de stat faţă de media ordonată de Boc de 25%) s-a găsit explicaţia acordării „unor drepturi salariale pentru perioadele anterioare”, pentru luna august figurează ca explicaţie „primele de vacanţă” încasate de salariaţii aparatului administrativ.

Cifrele şi explicaţiile Statisticii sunt respinse de Vasile Marica, liderul Sindicatului Funcţio­narilor Publici. „Sunt socoteli din buric, care nu au nici o logică. Astfel, şi în luna iulie, şi în luna august a existat personal plecat în concedii (deci care a încasat prime de vacanţă – n.r.), iar numărul acestora a fost chiar egal în cele două luni deoarece concediile se iau prin rotaţie, cei plecaţi trebuind să lase în locul lor pe alţii”, spune el. Nici Monica Dimitriu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, nu îşi explică cifrele Statisticii. „Ştim că diminuările de salarii în administraţia publică au fost de 25%. Vă pot da exemplul Secretariatului General al Guvernului, unde veniturile au scăzut cu 32%, sau al Ministerului Adminis­traţiei, unde diminuarea a fost de 25%.

O posibilă cauză poate fi faptul că au existat anumite instituţii publice care au aplicat mai târziu dispoziţiile de reducere cu 25% a salariilor”, spune ea. 

6,6% a fost scăderea valorilor în învăţământ în august.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...

FCSB obține un punct crucial în Europa League și a rezistat în 10 oameni împotriva lui Olympiacos!

FCSB a remizat 0-0 cu Olympiacos pe Arena Națională, într-un meci în care roș-albaștrii au jucat în inferioritate numerică timp de peste 20 de...

ANAF alocă 2 milioane de lei pentru un studiu destinat îmbunătățirii relației cu contribuabilii

ANAF intenționează să investească 2 milioane de lei într-o cercetare sociologică amplă, menită să analizeze și să îmbunătățească relația dintre Fisc și contribuabili, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă