20.5 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Final de luna cu emotii pentru moneda europeana

Final de luna cu emotii pentru moneda europeana

» Dolarul american a atins un nivel-record de apreciere fata de ultimele luni, in timp ce situatia Greciei pune, in continuare, presiune pe moneda euro, se arata in analiza saptamanala a pietelor valutare realizata de compania central-europeana X-Trade Brokers.

Cresterea economica a SUA in ultimul trimestru al anului trecut – estimata a fi la un nivel aproape dublu fata de perioada anterioara – este asteptata sa sustina, o data in plus, dolarul american in raport cu euro. Estimarile arata ca saptamana aceasta volatilitatea pietelor ramane ridicata, pe fondul publicarii unei serii importante de date macroeconomice internationale.
Cele mai puternice economii europene, Germania si Franta, au inregistrat cresteri economice inca din trimestrul al doilea al anului trecut, evolutia mentinandu-se si in trimestrul al treilea. Pe aceste baze, in a doua jumatate a anului 2009, moneda euro a inregistrat o apreciere semnificativa fata de moneda de referinta a lumii, dolarul american, care a ajuns in luna noiembrie pana la un minim de 1,5144 USD pentru un euro. In contextul unor semnale pozitive ale economiei americane, dolarul american a intrat, catre finele anului trecut, pe un trend de apreciere, astfel incat a incheiat 2009 la un nivel de 1,4318 USD pentru un euro.

 

"Situatia dramatica a economiei Greciei si ingrijorarea privind potentialele influente majore ale acesteia la nivel european au contribuit insa, in mod semnificativ, la deprecierea monedei europene in ultimele zile. Euro a atins un nivel de depreciere record, revenind la cotatii similare celor din vara anului trecut. Pe 21 ianuarie, perechea EUR-USD a ajuns la un minim de 1,4030. Evident, nu numai Grecia provoaca ingrijorare organismelor europene si statelor dezvoltate, ci si alte state – de exemplu Spania – care, de asemenea, inregistreaza cote-record ale deficitelor economice, iar aceste evolutii conduc la o serie de miscari in cascada ale pietelor internationale", a explicat directorul sucursalei Romanesti a XTB, Victor Safta.

Pietele financiare au inregistrat, de la inceputul anului si pana in prezent, o volatilitate extrem de ridicata, care se va mentine si in perioada urmatoare, atat pe piata valutara, cat si pe cele de marfuri, indici bursieri si actiuni, spun analistii de la X-Trade Brokers. Revizuirile pozitive privind cresterile economice ale Germaniei si Frantei in anul in curs, estimarile optimiste privind cresterea economiei americane in ultimul trimestru al anului trecut, precum si situatiile delicate in care se afla inca o serie de economii europene au contribuit la miscari majore pe toate pietele. "Criza economica va accentua decalajele economice existente intre statele membre UE, iar evolutiile dezastruoase ale unora dintre acestea ameninta eforturile tarilor dezvoltate de a iesi mai repede si mai accelerat din criza, atat prin presiunea pusa asupra monedei europene, cat si prin implicatiile asupra schimburilor economice", a mai spus Victor Safta.

Pe de  alta parte, deprecierea monedei euro si aprecierea dolarului american au determinat o scadere majora a pretului petrolului, care a atins un minim-record pe anul in curs, de 72,39 USD/baril saptamana trecuta, marcand o scadere continua in cea de-a doua decada a lunii. "Volatilitatea pietelor internationale se va mentine ridicata in viitorul apropiat. In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare, ne asteptam la fluctuatii majore pe termen scurt, avand in vedere ca saptamana in curs este foarte bogata in ceea ce priveste publicarea unor indicatori cu influente mai mult decat semnificative: PIB-ul american pe ultimul trimestru al anului trecut, rata somajului in UE, indicatori privind pietele imobiliare din SUA si Japonia, indici privind increderea mediului de afaceri din Germania etc.", arata analistii X-Trade Brokers.

 "In ceea ce priveste leul, dincolo de bataliile proprii pe care acesta le are de dus cu diferiti speculatori internationali, moneda nationala este foarte probabil sa inregistreze, de asemenea, o volatilitate sporita in perioada urmatoare, pe care insa ne asteptam ca Banca Nationala sa o controleze din umbra", a incheiat Victor Safta.

Analiza tehnica
Indicele american S&P500 a spart linia de trend ascendent ce a sustinut intreaga miscare de anul trecut; strapungerea s-a facut printr-o lumanare mare, semnalul negativ fiind unul deosebit de important din punct de vedere tehnic. Indicatorii au configuratii negative dupa ce MACD a scazut sub linia-semnal, iar RSI a trecut sub nivelul 50. Nivelul actual se situeaza peste o zona de suport data de range-ul ingust in care acest indice a evoluat la finalul anului trecut. O noua scadere ar completa formatiunea de tip "three dark crows", generand astfel un nou semnal negativ, in timp ce o serie de sedinte ascendente ar permite disiparea tensiunii acumulate. Suportul este dat de nivelul 1081, in timp ce rezistenta se gaseste la 1145.

Al doilea instrument analizat este indicele bursier chinez Hang Seng Enterprises. Putem observa si aici un semnal puternic negativ dat de spargerea suportului de la 12.150. Anticipam o retestare a acestui nivel ca rezistenta, urmata de o miscare descendenta de o amplitudine egala cu cea a range-ului anterior. Tinta ar urma sa fie data de nivelul 10.500. Indicatorii confirma scenariul negativ, MACD scazand sub linia-semnal si sub nivelul zero, in timp ce RSI scade sub nivelul 50.

Material realizat cu sprijinul analistilor XTB

Cele mai citite

Laptele de vacă integral vs. laptele de vacă degresat: care este mai benefic pentru tine?

Alegerea între lapte de vacă integral și cel degresat poate fi o dilemă pentru mulți dintre noi, având în vedere informațiile contradictorii pe...

Au crescut investițiile nete în România

Creșterea față de anul trecut, a fost de 5,6%, în primul semestru și de 5% în cel de-al doilea semestru Potrivit Institutului Național de Statistică,...

Creșterea încasărilor din impozitul pe profit, susținută majoritar de noile taxe pe marile companii și bănci

În prima jumătate a anului 2024, creșterea încasărilor din impozitul pe profit a atins 2,8 miliarde lei, însă 2,5 miliarde lei din această sumă...
Ultima oră
Pe aceeași temă