Î. Când sunt necesare şi cine are dreptul să solicite examenul medical periodic şi pe cel la angajare?
R.Examenul medical la angajare trebuie făcut obligatoriu de către toţi angajaţii la semnarea contractului de muncă. Acesta este cerut de către angajator, în funcţie de specificul postului şi al locului de muncă pentru fiecare angajat în parte, prin completarea fişei de solicitare a examenului medical la angajare şi a fişei de identificare a factorilor de risc profesional.
Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor angajaţilor şi cuprinde examenul clinic complet, examenele de laborator şi paraclinice (în funcţie de factorul nociv profesional la care este expus angajatul respectiv sau profesia/ocupaţia/funcţia deţinută).
Frecvenţa examenului medical periodic este stabilită în funcţie de factorii de risc profesional şi poate fi modificată numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
Atât examenul medical la angajare, cât şi cel periodic fac parte din grupa serviciilor medicale profilactice, prin care angajatorul asigură supravegherea stării de sănătate a personalului din companie. Aceste aspecte sunt reglementate de art. 108 din Constituţia României, Legea securităţii şi a sănătăţii în muncă 319/2006 şi HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
Antoanela Badica, specialist Sănătate şi Securitate în Muncă, Medicover