21.4 C
București
marți, 25 martie 2025
AcasăAlegeri 2016Europa vrea poliţe mai sigure, dar mai scumpe

Europa vrea poliţe mai sigure, dar mai scumpe

Solvency II, noul regim de solvabilitate care se va aplica din ianuarie 2013, presupune o corelare mai strânsă între riscurile asumate şi capitalul fiecărui asigurător, astfel încât companiile ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la acţionari pe anumite linii de business.

Aceste cerinţe suplimentare de capital vor conduce, o dată cu trecerea la Solvency II, la o creştere a preţurilor pentru asigurări, arată reprezentanţii companiilor de specialitate. „Solvency II nu se va traduce într-o creştere de preţuri, deşi va avea cu siguranţă un efect. Astfel, din rezultatele înregistrate în cadrul exerciţiului QIS 5 faţă de QIS 4, pentru foarte multe linii de business va fi nevoie de mai mult capital. Capitalul are un cost, iar costul acestuia nu poate fi finanţat doar din prime. Vorbim deci despre o limitare a creşterii, şi nu despre evitarea ei, deoarece majorarea preţurilor este inevitabilă”, a declarat Cristian Constantinescu (foto), preşedintele UNSAR, în cadrul unui seminar desfăşurat săptâmana trecută pe tema introducerii Solvency II.

Poliţele de viaţă stau mai bine

În ceea ce priveşte segmentul life, însă, în urma rezultatelor QIS 5, cel puţin în Europa Centrală şi de Est, „dacă nu se fac modificări majore în ceea ce îi priveşte pe asigurătorii de viaţă, capitalul necesar ca urmare a implementării Solvency II va fi mai mic decât cel reglementat prin Solvency I”, a explicat Cornelia Coman, vicepreşedinte UNSAR. Totuşi, până la momentul implementării noului regim de reglementare, specialiştii estimează că vor mai exista recalibrări care vor modifica în plus sau în minus necesarul de capital pentru anumite linii de business.

Solvency II se va aplica so¬cietăţilor de profil care activează în UE şi care realizează venituri din subscrieri de peste 5 mil. EUR pe an, criteriu îndeplinit de 26 de asigurători din România la nivelul anului 2009.

La nivel european, atitudinea faţă de Solvency II este una pozitivă

„Avem semnale pozitive, mai ales din partea Comisiei Europene, că s-au identificat segmentele problematice şi că se va lucra asupra lor. De aceea, industria de asigurări oferă tot sprijinul său pentru a se obţine un regim de reglementare corect pe termen lung. Cu aceste probleme rezolvate, este probabil ca impactul asupra pieţei să fie unul mai mult pozitiv decât negativ, pentru că acest sistem este o şansă foarte bună de a crea un mediu sănătos de business”, a declarat Michaela Koller, director general al CEA, Federaţia Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni. La nivel european, sectorul asigurărilor are o atitudine pozitivă faţă de Solvency II şi se estimează că noul regim de solvabilitate va influenţa în mod pozitiv atât procesele interne ale unei companii, cât şi sistemele de supraveghere, conform celor spuse de Michaela Koller.

Cele mai citite

Ilie Bolojan: România nu trebuie să aleagă între SUA și UE. Este o temă falsă

Președintele interimar Ilie Bolojan a comentat, luni, speculația conform căreia România ar putea fi nevoită, la un moment dat, să aleagă între parteneriatul cu...

Când oportunitatea devine schemă

Așa cum Marea Britanie a recrutat muncitori est-europeni să-i culeagă fructele și să-i ridice clădirile, acum descoperă că unii dintre ei au găsit o...

Gaza: Haosul e pe cale să se reinstaleze. Armata israeliană a lovit o clădire a Crucii Roșii

Armata israeliană a declarat luni seara că a tras, fără să știe, asupra unei clădiri a Crucii Roșii în Fâșia Gaza, crezând că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă