0.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeAlegeri 2016Depozaur, o strategie din epoca de piatra

Depozaur, o strategie din epoca de piatra

Depozitul progresiv propus recent de Emporiki vrea sa ia ochii cu dobanda din ultimele transe mascand randamentul mediu mai putin spectaculos.

Ideea depozitului cu dobanzi care cresc progresiv de la luna la luna nu este noua nici macar in piata romaneasca (are si Piraeus Bank un produs similar in oferta) si se bazeaza pe momeala randamentului mare din ultimele luni, care mascheaza dobanzile mici de la inceputul perioadei de economisire.
De exemplu, pentru lei dobanzile incep de la 8% in prima luna (mult sub piata – se ofera 12-14% in majoritatea cazurilor) si ajung in ultima luna la 18% (scadenta la 3 luni), 20% (6 luni), 22% (9 luni) ori 24% (maturitate la 12 luni). Un calcul simplu ne arata ca randamentul mediu este de 12% in cazul depozitului la 3 luni, 12,25% la 6 luni, 12,5% la 9 luni si 12,75% la un an. Cu alte cuvinte, nu rupe gura targului. "Secretul" in cazul acestui produs este schimbarea de ritm. De pilda, in cazul unui plasament la 12 luni, dobanda pleaca de la 8% si creste cu cate 0,5% pana in luna a noua, dupa care randamentul sare brusc la 18% in luna a zece, 22% in a 11-a si 24% in ultima luna.

 

Faptul ca veti primi dobanda acumulata chiar daca retrageti banii inainte de scadenta este un avantaj fragil: de acord, nu piedeti toata dobanda ca in cazul unui depozit la termen, dar nici nu castigati cat la un cont de economii, care nu va fixeaza la randamente sub piata in cea mai mare parte a perioadei de economisire.
Pentru economiile in euro, Depozaurul Emporiki ofera un randament mediu de 5,4% la 3 luni, 5,5% la 6 luni, 5,7% la 9 luni si 5,8% la 12 luni. Suma minima de constituire este de 500 lei, euro sau dolari.

Cele mai citite
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...

Rusia – Ucraina, ziua 645: Reuniunea OSCE, boicotată din cauza prezenței lui Lavrov

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)de la Skopje din cauza prezenţei...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă